Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
uva.nl

Een boeiende en gewilde cursus voor een snelle en gerichte kennismaking met de iconografie. Meld u snel aan want het aantal plekken is beperkt.

Detail Summary
Startdatum 1 april 2019
Einddatum 23 mei 2019
Tijd 00:00
De liefdesbrief - Johannes Vermeer, ca. 1669 - ca. 1670

Direct aanmelden en betalen

Iconografie is de tak van kunstgeschiedenis die voorstellingen benoemt en de betekenis van kunstwerken probeert te duiden. U maakt kennis met de christelijke, mythologische, historische en literaire bronnen die ten grondslag liggen aan de meest voorkomende voorstellingen. U leert hoe die te herkennen zijn en welk apparaat ter beschikking staat om ze te identificeren. Naast de literaire iconografie van de oude kunst is er aandacht voor zowel het voortleven van thema’s als de ontwikkeling van nieuwe beeldtradities in de moderne en eigentijdse kunst. Ook voor het gedegen begrip van bouwkunst en architecturale decoratie is iconografische kennis essentieel. De cursus biedt bovendien een introductie op het interpreteren van voorstellingen en op belangrijke discussies rond de betekenisduiding van kunstwerken.

Studiegids

Data, tijd(en), locatie en prijs

  • Data: 1 april - 23 mei 2019
  • Tijden: maandagen en donderdagen 15.00 - 17.00 uur
  • Locatie: Oudemanhuispoort D1.09
  • Cursusprijs: 190 / 171 euro (kortingsprijs voor AUV-leden)

Rooster

Studiemateriaal

  • De Bijbel (bij voorkeur de Willibrord vertaling van de Katholieke Bijbelstichting). 's-Hertogenbosch 1995.
  • R. van Straten. Inleiding in de iconografie. Enige theoretische en praktische kennis. Muiderberg 1994 (of latere druk).
  • J. Hall, Hall's Iconografisch Handboek. Onderwerpen, symbolen en motieven in de beeldende kunst. Leiden 1993 (of latere druk).
  • Nadere literatuur wordt op Canvas geplaatst.

Totale kosten: ca. 100 euro.

Belangrijk om te weten

Cursustype Open UvA-College
Onderwijsvorm Hoorcolleges
Semester/blok Semester 2, blok 2
Voertaal Nederlands
Overige informatie U volgt het OUC als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen en geen werkcolleges (tenzij hierboven anders is aangegeven), geen tentamen mag doen en geen studiepunten mag behalen. 
Uiterste aanmelddatum 24 maart 2019 (op basis van beschikbaarheid)
Algemene voorwaarden Open UvA-Colleges

CANVAS

Canvas is de (nieuwe) digitale leeromgeving van de Universiteit van Amsterdam en wordt gebruikt door alle docenten en (reguliere) studenten van de UvA. Toehoorders mogen ook gebruik maken van Canvas. Voor meer informatie klikt u op de link Veelgestelde vragen over Canvas.

Veelgestelde vragen over Canvas