uva.nl

In deze cursus maken studenten kennis met een wereldregio die regelmatig in het nieuws is. Gastdocenten zijn zijn de prijswinnend schrijver/essayist Dubravka Ugrešić (auteur van o.a. Europa in sepia), Arnout Brouwers (Chef Opinie Volkskrant), Lien Verpoest (professor Slavistiek en Oost-Europakunde, Leuven), Michel Krielaars (Chef Boeken van NRC Handelsblad), en andere onderzoekers en journalisten die Rusland en Oost-Europa van dichtbij kennen. Het college is opgezet in samenwerking met de Illustere School.

Detail Summary
Startdatum 2 april 2019
Einddatum 21 mei 2019
Tijd 00:00

Direct aanmelden en betalen

In zes avondhoorcolleges en een slotdebat bieden experts een kritische analyse van de regio door verschillende disciplinaire brillen: die van de internationale betrekkingen, politiek, de (taal- en cultuur)geschiedenis, literatuur, criminologie, religie en (sociale) media. Studenten en toehoorders onderzoeken het gebied tussen Berlijn en Vladivostok.

Centraal in de reeks staan twee sociaal-historische thema's:

1. Oost-Europa als constructie. ‘Oost-Europa’ en ‘West-Europa’ zijn intellectuele constructies, in het leven geroepen in de 18e eeuw. Hoe werden en worden deze constructies ingezet in (geo-)politieke processen? Welke beelden en stereotypen projecteerden en projecteren we op Rusland en Oost-Europa? En wat vertellen deze beelden ons over onze eigen sociale en nationale identiteit?
  2. Oost-Europa als conflictzone. Wat betekenen grenzen in Rusland en Oost-Europa? Hoe zijn de spanningen in deze regio te verklaren? Welke rol spelen (sociale) media in de lokale en internationale conflicten die spelen in en rondom de regio? Welke rol spelen politici, religieuze leiders, schrijvers en bloggers in het publieke debat over die conflicten?

Gastsprekers

Dit jaar worden de colleges verzorgd door de volgende regio-experts, schrijvers en journalisten:

• Arnout Brouwers, Chef Opinie Volkskrant en auteur Rodina (Atlas 2018);
  • Hester den Boer, journalist/fotograaf, o.a. Groene Amsterdammer;
  • Michiel Driebergen, journalist o.a. Trouw, VPRO;
  • Iwona Gusc, film/literatuurwetenschapper, Webster University Leiden;
  • Egbert Hartman, vertaler/fotograaf, o.a. NPO;
  • Michel Krielaars, Chef Boeken NRC Handelsblad;
  • Sjeng Scheijen, slavist/auteur, oud-directeur Nederland-Ruslandjaar 2013;
  • Dina Siegel, hoogleraar Criminologie aan de Universiteit Utrecht;
  • Lien Verpoest, professor Slavistiek en Oost-Europakunde, Universiteit Leuven;
  • ​Mariëlle Wijermars, onderzoeker Russian Media Lab, Aleksanteri Instituut Helsinki;

De reeks wordt gecoördineerd door prof. dr. Ellen Rutten, hoogleraar Russische en Slavische studies aan de UvA.

Studiegids

• Data: 2 april - 21 mei 2019
  • Tijd: dinsdagen, 19.00 - 21.00 uur
  • Locatie: Oudemanhuispoort, D1.09
  • Cursusprijs: 150 / 135 euro (kortingsprijs voor AUV-leden)

Studiemateriaal

Studies die centraal staan in het college zijn (passages uit):

• Larry Wolff, Inventing Eastern Europe (Standford University Press 1994)
  • Timothy Snyder, Bloedlanden (Ambo 2011)
  • Grigor Ronald Suny, The Soviet Experiment: Russia, the USSR, and the Successor States (Oxford University Press 2010)
  • Dubravka Ugresic, Europa in sepia (Nijgh & Van Ditmar: 2015)
  • Arnout Brouwers, Rodina: tussen lethargie en revolutie (Atlas: 2018)

Rooster

Voertaal Nederlands, lesstof is deels Nederlands-, deels Engelstalig
Uiterste aanmelddatum 24 maart 2019 (op basis van beschikbaarheid)
Algemene voorwaarden Open UvA-Colleges

CANVAS

Canvas is de (nieuwe) digitale leeromgeving van de Universiteit van Amsterdam en wordt gebruikt door alle docenten en (reguliere) studenten van de UvA. Toehoorders mogen ook gebruik maken van Canvas. Voor meer informatie klikt u op de link Veelgestelde vragen over Canvas.

Veelgestelde vragen over Canvas