Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
uva.nl

Het werk van de Italiaanse schilder Michelangelo Merisi da Caravaggio kon dankzij zijn Utrechtse navolgers Hendrick ter Brugghen, Dirck van Baburen, en Gerard van Honthorst een belangrijke voorbeeld worden voor vele Nederlandse schilders.

Detail Summary
Startdatum 8 februari 2019
Einddatum 22 maart 2019
Tijd 00:00
De waarzegster - Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610)

Direct aanmelden en betalen

Frans Hals, Rembrandt van Rijn, en Johannes Vermeer waren goed op de hoogte van de artistieke opvattingen van Caravaggio en zij pasten deze regelmatig toe in hun eigen werk. Dit gold voor opvallende licht-donker-effecten, het gebruik van eenvoudige compositieschema’s en aan het dagelijks leven ontleende motieven, een streven naar grote natuurgetrouwheid en het opwekken van sterke emoties bij de beschouwer. Nieuwe opvatting over stijl en thematiek hadden ook hun weerslag op de eigentijdse kunsttheorie. Al deze verschijnselen komen in deze collegereeks aan de orde, zodat een beter begrip ontstaat van de ontwikkeling van de Noord-Nederlandse kunst in zijn Europese context. Gedurende dit blok vindt in het Centraal Museum Utrecht de tentoonstelling ‘Utrecht, Caravaggio en Europa’ plaats’. Deze reeks hoorcolleges sluit nauw bij deze tentoonstelling aan bij de nieuwe wetenschappelijke inzichten die bij de voorbereiding van deze tentoonstelling naar voren zijn gekomen.

Graag uw aandacht voor het volgende: de excursie naar de tentoonstelling is niet toegankelijk voor toehoorders. U kunt eventueel met uw mede-toehoorders een gezamenlijk bezoek aan de tentoonstelling plannen, zonder begeleiding van de docent. 

Studiegids

Data, tijd(en), locatie en prijs

  • Data: 8 februari - 22 maart 2019
  • Tijd: vrijdagen 13.00 - 15.00 uur
  • Locatie: P.C. Hoofthuis 1.04
  • Cursusprijs: 150 / 135 (kortingsprijs voor AUV-leden)

Rooster

Belangrijk om te weten

Cursustype Open UvA-College
Onderwijsvorm Hoorcolleges + 1 excursie
Semester/blok Semester 2, blok 1
Voertaal Nederlands
Overige informatie U volgt het OUC als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen en geen werkcolleges (tenzij hierboven anders is aangegeven), geen tentamen mag doen en geen studiepunten mag behalen. 
Uiterste aanmelddatum 27 januari 2019 (op basis van beschikbaarheid)
Algemene voorwaarden Open UvA-Colleges

CANVAS

Canvas is de digitale leeromgeving van de Universiteit van Amsterdam en wordt gebruikt door alle docenten en (reguliere) studenten van de UvA. Toehoorders mogen ook gebruik maken van Canvas. De Illustere School stuurt u per mail codes waarmee u kunt inloggen op Canvas. Voor meer informatie klikt u op de link hieronder.

Veelgestelde vragen over Canvas