Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Open Programma

Johannes Vermeer

In het Rijksmuseum in Amsterdam is van 10 februari tot en met 4 juni 2023 de grootste verzameling schilderijen van Vermeer te zien die ooit is bijeengebracht. Naar aanleiding hiervan geeft professor Frans Grijzenhout, emeritus hoogleraar kunstgeschiedenis aan de UvA, een viertal hoorcolleges.

Tegelijk met de grote Vermeer-tentoonstelling in het Rijksmuseum is in museum Prinsenhof Delft de tentoonstelling Het Delft van Vermeer te zien.

Lange tijd waren de schilderijen van Johannes Vermeer (1632-1675) alleen in kleine kring bekend. Tegenwoordig heeft hij een miljoenenpubliek. Wie was Vermeer eigenlijk? Wat weten we van zijn leven en werk? Waarom maakte hij maar zo weinig schilderijen? Hoe verhield hij zich tot de stad Delft en tot andere kunstenaars van zijn tijd? En waarom is hij tegenwoordig zo populair? Deze en andere vragen staan centraal in een serie van vier colleges op de vrijdagmiddag door professor Frans Grijzenhout, emeritus hoogleraar kunstgeschiedenis aan de UvA. In 2015 baarde hij wereldwijd opzien met zijn publicatie over de locatie van ‘het Straatje van Vermeer’. In 2017 presenteerde hij de succesvolle televisieserie Kunstraadsels.

Data, tijd, locatie en prijs

  • 31 maart en 7, 14 en 21 april 2023
  • Vrijdagmiddag van 14.00-16.00 uur
  • Spui25, de zaal is open vanaf 13.30 uur
  • Er is een livestream, u kunt de colleges ook later nog terugkijken.
  • € 120 reguliere cursisten / € 108 AUV-leden en UvA-medewerkers.   

Docent

Prof. dr. F. (Frans) Grijzenhout

Faculteit der Geesteswetenschappen

Aanbevolen literatuur:

  • Wayne Franits, Vermeer, Londen (Phaidon Press) 2015 (Engels)
  • Nils Büttner, Vermeer, de schilder die de tijd stilzet, Amsterdam (Meulenhoff) 2015
  • Frans Grijzenhout, Het Straatje van Vermeer. Gezicht op de Penspoort in Delft, Amsterdam (Rijksmuseum) 2015 (via webshop Rijksmuseum)

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Deze lezingenreeks maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen. Naast bijzondere lezingen- en collegereeksen omvat het publieksprogramma ook Open UvA-colleges. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Feiten & cijfers
Vorm Module
Voertaal Nederlands
Toelatingseisen Open
Start Maart
Locatie SPUI25