Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Open Programma

Benvenuto Cellini: goud, brons en bravura

In de reeks Kunstgeschiedenis in de Aula, indertijd gestart door emeritus hoogleraar Henk van Os, staat dit voorjaar de goudsmid-beeldhouwer Benvenuto Cellini (1500-1571) centraal.

De goudsmid-beeldhouwer Benvenuto Cellini geldt als een van de grootste kunstenaars en karakters van de zestiende eeuw. Hij werkte op diverse plekken in Italië en Frankrijk voor opdrachtgevers als paus Clemens VII, koning François I en hertog Cosimo I de Medici. We kennen Cellini beter dan enig ander uit deze periode omdat hij een uitvoerige autobiografie heeft nagelaten, waarin hij zijn veel bewogen leven en kunstenaarschap beschrijft. De directe verteltrant en avonturisme, met beruchte uitweidingen over zijn gewelddadige en seksuele escapades, maken dit geschrift bijzonder leesbaar. Het weet hiermee een heel tijdperk tot leven te brengen.

Vanuit kunsthistorisch perspectief is het bijzondere dat wij Cellini als kunstenaar kunnen beluisteren: over technische uitdagingen, iconografische ideeënrijkdom, vriendschap en concurrentie tussen kunstenaars, omgang met opdrachtgevers. Tegelijk biedt het een directe toegang tot de merkwaardige periode uit de kunstgeschiedenis die we aanduiden als Maniërisme. Cellini vertolkt het eigenaardige schoonheidsideaal, de visuele inventiviteit en de voorliefde voor het bizarre die deze stijl eigen is. Alles tezamen portretteert deze cursus een unieke persoonlijkheid, gedreven kunstenaarschap, een stilistische ideaal en een veelbewogen tijdperk.

Aanbevolen literatuur: Het leven van Benvenuto Cellini, vertaald door Henriëtte van Dam van Isselt, Querido Uitgeverij Amsterdam 1969 (herdruk 1985).

Symposium

Op woensdag 23 maart is er een afsluitend symposium, van 11.00-17.00 uur in de Aula. Het programme voor deze dag kunt u downloaden via onderstaande link.  

Programma van de reeks

  • 16 februari: Benvenuto: una vita per una ‘Vita’ (Arjan de Koomen)
  • 23 februari: Cellini's Rome: van pracht tot plundering (Machtelt Brüggen Israëls)
  • 2 maart: Cellini’s Frankrijk: François I en het zoutvat (Hugo van der Velden)
  • 9 maart: De Perseus en het brons voor Cosimo I (Arjan de Koomen)
  • 16 maart: De late Cellini: marmerwerken en zedezaken (Arjan de Koomen)
  • 23 maart: Symposium

Docenten

Dr. A.R. (Arjan) de Koomen

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Kunstgeschiedenis

Dr. M. (Machtelt) Brüggen Israëls

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Kunstgeschiedenis

Prof. dr. H.T. (Hugo) van der Velden

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Kunstgeschiedenis

Data, tijd, locatie en prijs

  • 16 februari t/m 23 maart 2022, hoorcollege op woensdag van 14.00-16.00 uur, met afsluitend symposium op 23 maart van 11.00-17.00 uur.
  • locatie: Lutherse Kerk (Aula UvA) en via livestream; u ontvangt een link voor aanvang; de colleges kunnen ook later nog teruggekeken worden.
  • cursusprijs: € 190 (voor AUV-leden € 171)

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook Bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Feiten & cijfers
Vorm Open UvA-college
Studielast 0 EC, 7 weken
Voertaal Nederlands
Start Februari
Locatie Oude Lutherse kerk (Aula)