Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dit betekent dat wij ons richten op zowel schrijvers van overzee als migranten, maar ook Nederlandse auteurs die mooie boeken over de West en de Oost hebben geschreven. We beginnen met orale en koloniale literatuur, waarbij werk aan bod komt van Albert Helman, Philip Dröge, Lianne Damen, J. van de Walle, Bea Vianen, Marius Atmoredjo, Bodil de la Parra, Ken Mangroelal, Julien Ignacio en Chesley Rach.

Sommige titels zijn recentelijk verschenen. Verschillende schrijvers zullen de colleges bijwonen en er zijn uitstekende gastdocenten. 

Literatuur

Verplichte voorkennis (gelezen hebben):

 • Jos de Roo, Hollandse hovaardij; Moderne Surinaamse schrijvers over Nederland
 • Wim Rutgers, ‘De Nederlandse Antillen en Aruba’. Het gaat om twee hoofdstukken uit: Theo D’haen (red.), Europa buitengaats; Koloniale en postkoloniale literaturen in Europese talen. Deel I. Amsterdam: Bert Bakker, 2002, pp. 199-246, resp. 247-288. (beide te vinden op de DBNL)
 • Michiel van Kempen, ‘Een banaan afpellen, een bloedende banaan. Een nieuwe generatie in de Nederlands-Caraïbische literatuur.’ In: Michiel van Kempen (red.), Het andere postkoloniale oog; Onbekende kanten van de Nederlandse (post)koloniale cultuur en literatuur. Hilversum: Verloren, 2020, pp. 289-303. 
 • Algemene naslagwerken: Michiel van Kempen, Een geschiedenis van de Surinaamse literatuur (2003) en Wim Rutgers, Beneden en boven de wind (1996)

Gedurende deze collegereeks wordt telkens één boek per week gelezen, met daarbij één secundair artikel (dit wordt beschikbaar gesteld). De boeken moet u zelf op eigen kosten aanschaffen.

Data, tijd, locatie en prijs

 • 9 februari t/m 17 mei 2024 
 • vrijdagmiddag van 15.00-18.00 uur
 • P.C. Hoofthuis, zaal 4.40
 • cursusprijs:  € 210 (voor AUV-leden € 189)

Docent

Belangrijk om te weten

 • De aanmelddeadline was 22 januari 2024, de inschrijving voor dit OUC is gesloten.
 • U volgt dit Open UvA-college als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen (geen werkcolleges), geen tentamen doet en geen studiepunten behaalt. 
 • Dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen voor en tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden; raadpleeg daarom altijd het rooster voor het college begint. 

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Feiten & cijfers
Vorm
Open UvA-college
Voertaal
Nederlands
Start
Februari