Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Open Programma

Caraïbische letteren

In deze inleiding op het lezen van Nederlands-Caribische literatuur wordt uitgegaan van een breed cultuurhistorisch Caraïbisch kader.

Wij concentreren ons in het bijzonder op literatuur die geschreven is op de grenslijn tussen het zogenoemde ‘moederland’ en de voormalige koloniën, dus zowel van schrijvers overzee als van migranten, plus Nederlandse auteurs die mooie boeken over de West en de Oost hebben geschreven.

We beginnen met orale en koloniale literatuur, waarbij werk aan bod komt van Albert Helman, Philip Dröge, Lianne Damen, J. van de Walle, Bea Vianen, Marius Atmoredjo, Bodil de la Parra, Ken Mangroelal, Julien Ignacio en Chesley Rach. Sommige titels zijn recentelijk verschenen. Verschillende schrijvers zullen de colleges bijwonen en er zijn uitstekende gastdocenten. 

Docent

Prof. dr. M.H.G. (Michiel) van Kempen

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Nederlandse Letterkunde

Data, tijd, locatie en prijs

 • februari - mei 2024 
 • meer gegevens worden nog bekendgemaakt
 • P.C. Hoofthuis
 • cursusprijs:  € 190 (voor AUV-leden € 171)

Literatuur

Verplichte voorkennis (gelezen hebben):

 • Jos de Roo, ‘Hollandse hovaardij. Moderne Surinaamse schrijvers over Nederland’, in: Theo D'haen (red.), Europa buitengaats. Koloniale en postkoloniale literaturen in Europese talen. Bert Bakker, Amsterdam 2002, pp. 199-246.
 • Wim Rutgers, ‘De Nederlandse Antillen en Aruba’, in: Theo D’haen (red.), Europa buitengaats; Koloniale en postkoloniale literaturen in Europese talen. Bert Bakker, Amsterdam, 2002, pp. 247-288.
 • Wim Rutgers, Beneden en boven de wind (1996).
 • Michiel van Kempen, ‘Een banaan afpellen, een bloedende banaan. Een nieuwe generatie in de Nederlands-Caraïbische literatuur.’ In: Michiel van Kempen (red.), Het andere postkoloniale oog; Onbekende kanten van de Nederlandse (post)koloniale cultuur en literatuur. Hilversum: Verloren, 2020, pp. 289-303.
 • Michiel van Kempen, Een geschiedenis van de Surinaamse literatuur (2003).

Gedurende deze collegereeks moet elke week één boek worden gelezen, met daarbij één secundair artikel (dit wordt beschikbaar gesteld). De boeken moet u zelf op eigen kosten aanschaffen.

Belangrijk om te weten

 • Vanaf eind juni 2023 kunt u zich voor dit OUC aanmelden. 
 • Dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg voor actuele roostergegevens: www.rooster.uva.nl
 • U volgt dit Open UvA-college als toehoorder. Dit betekent dat u geen tentamen doet en geen studiepunten behaalt. 

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Feiten & cijfers
Vorm
Open UvA-college
Voertaal
Nederlands
Start
April