Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Open Programma

Culinaire geschiedenis

De cursus Culinaire geschiedenis moest in het najaar van 2021 wegens coronamaatregelen halverwege worden afgebroken. Nu de maatregelen gedeeltelijk zijn opgeheven, kunnen de resterende colleges plaatsvinden. Deze worden gegeven op 16 en 23 februari en 2 maart. De colleges kunnen ook via een livestream gevolgd worden.

Wat en hoe aten onze voorouders? Eten is onlosmakelijk verbonden met cultuur en religie, met economie, met technologie en politiek. Culinair-historisch journalist Onno Kleyn en culinair historica Charlotte Kleyn nemen u mee op een fascinerende reis langs de eettafels van weleer, van rotte vis bij de Romeinen tot hedendaagse pizza met ananas.

Programma

  • 27 oktober en 3 november: Introductie in de culinaire geschiedenis van West-Europa (met uitstapjes daarbuiten). Een overzicht van de prehistorie tot het heden, door Onno Kleyn.
  • 10 november: Eten op zee. Van middeleeuwse koggeschepen tot de marine in de 20ste eeuw: hoe kookte men op de woeste wateren? Door Charlotte Kleyn.
  • 16 februari: 'Laat ons voedsel medicijn zijn, en ons medicijn ons voedsel' (Hippocrates). Over de opvattingen over voedsel en gezondheid door de eeuwen heen, door Onno Kleyn.
  • 23 februari: Chocolade en koffie, de exotische smaken van de moderne tijd, door Charlotte Kleyn.
  • 2 maart: ‘De ziel van de Italiaanse keuken’. Pasta en pizza, olijfolie en wijn, hoe heeft de gastronomie van Italië haar vorm gekregen? Door Onno Kleyn.

Docenten

Charlotte en Onno Kleyn

Onno Kleyn is wijn- en culinair journalist met een bijzondere voorliefde voor geschiedenis. Hij schrijft voor de Volkskrant en publiceerde meer dan 40 boeken, waaronder in 2018 Luilekkerland – 400 jaar koken in Nederland (samen met dochter Charlotte Kleyn).

Drs. Charlotte Kleyn studeerde Geschiedenis en Frans aan de Universiteit van Amsterdam en Food history aan de Universiteit van Brussel. Zij werkt als culinair journalist voor o.a. Het Parool en is conservator van de gastronomische collectie van het Allard Pierson.
Lees ook het gesprek met Charlotte in alumnimagazine SPUI.

Data, tijd, locatie en prijs

  • woensdag 16 en 23 februari en woensdag 2 maart 2022
  • van 14.00 - 16.00 uur
  • Bushuis (VOC-zaal) en online via een livestream
  • aanmelden is niet meer mogelijk
  • cursusprijs: € 190 (voor AUV-leden € 171)

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Deze reeks Bijzondere lezingen maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Feiten & cijfers
Vorm Module
Studielast 0 EC, 6 weken
Voertaal Nederlands
Start Februari