Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Open Programma

Culinaire geschiedenis

De cursus Culinaire geschiedenis, die oorspronkelijk van 1 april t/m 6 mei gepland was, kan vanwege de coronacrisis ook dit najaar helaas geen doorgang vinden.

Wat en hoe aten onze voorouders? Eten is onlosmakelijk verbonden met cultuur en religie, met economie, met technologie en politiek. Culinair-historisch journalist Onno Kleyn en culinair historica Charlotte Kleyn nemen u mee op een fascinerende reis langs de eettafels van weleer, van rotte vis bij de Romeinen tot hedendaagse pizza met ananas.

Programma

  • 1e en 2e college: Introductie in de culinaire geschiedenis van West-Europa (met uitstapjes daarbuiten). Een overzicht van de prehistorie tot het heden, door Onno Kleyn.
  • 3e college: Eten op zee. Van middeleeuwse koggeschepen tot de marine in de 20ste eeuw: hoe kookte men op de woeste wateren? Door Charlotte Kleyn.
  • 4e college: 'Laat ons voedsel medicijn zijn, en ons medicijn ons voedsel' (Hippocrates). Over de opvattingen over voedsel en gezondheid door de eeuwen heen, door Onno Kleyn.
  • 5e college: Chocolade en koffie, de exotische smaken van de moderne tijd, door Charlotte Kleyn.
  • 6e college: ‘De ziel van de Italiaanse keuken’. Pasta en pizza, olijfolie en wijn, hoe heeft de gastronomie van Italië haar vorm gekregen? Door Onno Kleyn.

Docenten

Charlotte en Onno Kleyn

Onno Kleyn is wijn- en culinair journalist met een bijzondere voorliefde voor geschiedenis. Hij schrijft voor de Volkskrant en publiceerde meer dan 40 boeken, waaronder in 2018 Luilekkerland – 400 jaar koken in Nederland (samen met dochter Charlotte Kleyn).

Drs. Charlotte Kleyn studeerde Geschiedenis en Frans aan de Universiteit van Amsterdam en Food-history aan de Universiteit van Brussel. Zij werkt als culinair journalist voor onder meer Het Parool.
Lees het gesprek met Charlotte Kleyn in het laatstverschenen nummer van alumnimagazine SPUI.

Data, tijd, locatie en prijs

  • voorjaar 2021 (onder voorbehoud)
  • aanmelddeadline: wordt nog bekendgemaakt
  • cursusprijs: € 190 (voor AUV-leden € 171)
Bushuis/Oost-Indisch Huis

Kloveniersburgwal 48
1012 CX Amsterdam

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Deze reeks Bijzondere lezingen maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Feiten & cijfers