Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Open Programma

De pers onder druk

Opslaan in favorieten

In het Open UvA-college 'De pers onder druk' gaan we voorbij gejubel of geklaag over media, pers en journalistiek vandaag de dag. Aan de hand een aantal centrale filosofische teksten onderzoeken we de verbanden tussen moderne democratie, publieke discussie en persvrijheid.

Maar we stappen ook buiten de filosofie en zullen bijvoorbeeld een studie maken van de Amerikaanse journalistieke traditie, van de muck rackers aan het begin van de 20ste eeuw, tot de opkomst van Hunter S. Thompson en andere New Journalists vanaf de jaren ’60. Voor een deel van de colleges worden gastdocenten uitgenodigd die actief zijn als onderzoeker, journalist of redacteur bij vernieuwende of voorbeeldige media, onder wie Xandra Schutte, hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer.

Thomas Muntz is als politiek filosoof verbonden aan de UvA en als onderzoeksjournalist werkzaam voor onder meer De Groene Amsterdammer, platform Investico en De Correspondent.

Data, tijd, locatie en prijs

  • 6 april t/m 18 mei 2021 
  • maandag van 09.00-11.00 uur en dinsdag van 09.00-12.00 uur 
  • online
  • cursusprijs: € 190 (voor AUV-leden € 171)

Let op: dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen voor en tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg daarom altijd het rooster voor actuele gegevens.

Belangrijk om te weten

  • Uiterste aanmelddatum: 21 maart 2021, plaatsing op basis van beschikbaarheid.
  • Studiemateriaal: wordt nog bekendgemaakt
  • U volgt dit Open UvA-college als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen (geen werkcolleges), geen tentamen doet en geen studiepunten behaalt. 

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Feiten & cijfers
Vorm Open UvA-college
Voertaal Nederlands
Start April