Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

De pers onder druk

In het Open UvA-college 'De pers onder druk' gaan we voorbij gejubel of geklaag over media, pers en journalistiek vandaag de dag. Aan de hand een aantal centrale filosofische teksten onderzoeken we de verbanden tussen moderne democratie, publieke discussie en persvrijheid.

Maar we stappen ook buiten de filosofie en zullen bijvoorbeeld een studie maken van de Amerikaanse journalistieke traditie, van de muck rackers aan het begin van de 20ste eeuw, tot de opkomst van Hunter S. Thompson en andere New Journalists vanaf de jaren ’60.

Bij een deel van de colleges worden gastdocenten uitgenodigd die actief zijn als onderzoeker, journalist of redacteur bij vernieuwende of voorbeeldige media, onder wie Xandra Schutte, hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer.

Docenten

  • Thomas Muntz

Thomas Muntz is als politiek filosoof verbonden aan de UvA en als onderzoeksjournalist werkzaam voor onder meer De Groene Amsterdammer, platform Investico en De Correspondent.

Data, tijd, locatie en prijs

  • 31 maart t/m 19 mei 2020 
  • dinsdag van 11.00-13.00 uur en woensdag van 09.00-12.00 uur 
  • Oudemanhuispoort C0.17 (beide dagen)
  • cursusprijs: € 220 (voor AUV-leden € 198)

Let op: dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen voor en tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg daarom altijd het rooster voor actuele gegevens.

Belangrijk om te weten

Cursustype Open UvA-college
Onderwijsvorm Hoorcolleges
Voertaal Nederlands
Studiemateriaal

Dewey, John, The Public and its Problems (1927) Swallow Press Books, Ohio University Press; Davies, Nick, Flat Earth News (2008) Vintage, Random House; artikelen en fragmenten beschikbaar gesteld via Canvas

Overige informatie U volgt het OUC als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen en geen werkcolleges, geen tentamen mag doen en geen studiepunten mag behalen. 
Uiterste aanmelddatum Uiterlijk 10 dagen voor aanvang, plaatsing op basis van beschikbaarheid.

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

De pers onder druk
Vorm Open UvA-college
Studielast EC, 8 weken
Voertaal Nederlands
Start Maart