Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Open Programma

Geschiedenis in publieke debatten

Opslaan in favorieten

Wereldwijd dringt het verleden zich in tal van publieke debatten en conflicten naar voren.

Van de zoektocht naar een nationale identiteit, via het belang van een gedeeld verleden in een historische canon, langs de herinnering aan oude oorlogen (die nieuwe oorlogen kunnen veroorzaken), via de beladen erfenis van een koloniaal verleden tot wederkerende religieuze, politieke en economische twisten. Iedereen heeft met dergelijke publieke debatten over historische cultuur te maken en iedere historicus moet zijn positie hierin bepalen.

Wekelijks staat één dossier centraal, zoals slavernij, geweld of jongerencultuur, waarin een maatschappelijke historische kwestie aan het verleden en het werk van historici is gekoppeld. Ieder dossier wordt zowel vanuit een Amerikaans als een Europees-Nederlands perspectief bestudeerd, waardoor u belangrijke controverses in beide contexten leert begrijpen en brede conclusies over de rol van geschiedenis in de samenleving zult kunnen trekken. 

Docent

Dhr. dr. J.J.B. (Jouke) Turpijn

Docent-coördinator

Data, tijd(en), locatie en prijs

  • 9 februari t/m 18 maart 2021
  • dinsdag van 11.00-13.00 en donderdag van 13.00-15.00 uur
  • online
  • cursusprijs: € 190 (voor AUV-leden € 171)

Let op: dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen ook tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg daarom altijd het rooster voor actuele gegevens.

Belangrijk om te weten

  • Uiterste aanmelddatum: 24 januari 2021, plaatsing op basis van beschikbaarheid.
  • Studiemateriaal: wordt nog bekendgemaakt
  • U volgt dit Open UvA-college als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen (geen werkcolleges), geen tentamen doet en geen studiepunten behaalt. 

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Feiten & cijfers
Vorm Open UvA-college
Voertaal Nederlands
Start Februari