Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Highlights uit de Griekse en Latijnse literatuur

Na een algemene introductie in de literatuur van de Klassieke Oudheid komt een grote verscheidenheid aan literaire vormen in, allereerst, de Griekse en vervolgens de Latijnse literatuur aan bod.

Na een introductie op de Griekse literatuur komen de vele literaire vormen uit de klassieke oudheid aan bod: het Archaïsch epos, het leerdicht en de Hellenistische poëzie, theater, de Monodische lyriek en de roman. Maar we bespreken ook de historiografie (Herodotus en Thucydides) en politieke teksten van redenaars. Dit deel wordt afgesloten met wetenschap: filosofie, etnografie en medische literatuur.

Bij Latijnse literatuur komen o.m. aan bod: het leerdicht en atoomtheorie in dichtvorm (Lucretius), epos (Vergilius’ heldendicht), drama en lyriek (Catullus en Horatius, ‘zangers zonder weerga’), historiografie, mythologisch epos: (Ovidius’ Metamorphosen) en tot slot: brieven, van filosofische leerbrieven tot de fictieve brieven van mythische heldinnen als Dido.

Docenten

dhr. dr. M.P. (Mathieu) de Bakker

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Griekse en Latijnse talen en culturen

mw. dr. M.H. (Mieke) Koenen

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Griekse en Latijnse talen en culturen

Data, tijd, locatie en prijs

  • 2 april t/m 22 mei 2020 
  • donderdag van 15.00-17.00 uur en vrijdag van 14.00-15.00 uur
  • locatie: Oudemanhuispoort C2.17 (donderdag) en C0.17 (vrijdag)
  • cursusprijs: € 190 (voor AUV-leden € 171)

Let op: dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen voor en tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg daarom altijd het rooster voor actuele gegevens.

Belangrijk om te weten

Cursustype Open UvA-college
Onderwijsvorm Hoorcolleges
Voertaal Nederlands
Studiemateriaal Handboek: R. Rutherford, Classical Literature. A Concise History, London, Blackwell 2005 (of later)
Overige informatie U volgt het OUC als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen en geen werkcolleges, geen tentamen mag doen en geen studiepunten mag behalen. 
Uiterste aanmelddatum Uiterlijk 10 dagen voor aanvang, plaatsing op basis van beschikbaarheid.

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Highlights uit de Griekse en Latijnse literatuur
Vorm Open UvA-college
Studielast EC, 8 weken
Voertaal Nederlands
Start April