Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Open Programma

Hollandse kunst in de Gouden Eeuw

Opslaan in favorieten

In de zeventiende eeuw werden in Amsterdam en andere Hollandse steden ongelooflijk veel schilderijen gemaakt. Veel daarvan was ook van hoge kwaliteit. Wat maakt de Hollandse kunst van de Gouden Eeuw zo uitzonderlijk?

De Hollandse kunst in de Gouden Eeuw was het product van een nieuw soort samenleving. In dit Open UvA-college gaan we deze kunst niet alleen in kunsthistorisch perspectief plaatsen, maar ook bezien vanuit historisch, economisch en antropologisch oogpunt. Aan bod komen nieuwe vragen, over onder meer globalisering en de impact van vrouwen op de zeventiende-eeuwse kunstmarkt, maar ook oude probleemstellingen die nog altijd niet opgelost zijn. Gaandeweg leert u de belangrijkste kunstenaars, onder wie Rembrandt, Frans Hals, Jan Steen en Vermeer kennen, maar ook minder bekende, maar destijds zeer gevierde kunstenaars en kunstenaressen als Jacob van Loo en Margaretha de Heer.

Deze reeks colleges brengt tevens de huidige stand van wetenschap in kaart en laat zien waar kansen voor nieuw onderzoek liggen. Aan bod komen historiestukken, landschappen, het naakt, en de genre- en portretkunst. Naast ezelschilderkunst is er ook aandacht voor teken- en prentkunst. Zodoende biedt dit Open UvA-college een breed overzicht van de Hollandse kunst in de Gouden Eeuw.

Docent

Mw. dr. J.F.J. (Judith) Noorman

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Kunstgeschiedenis

Data, tijd(en), locatie en prijs

  • 10 februari t/m 19 maart 2021
  • op woensdag van 15.00-17.00 uur en op vrijdag van 11.00-13.00 uur
  • online
  • cursusprijs: € 190 (AUV-leden € 171)

Let op: dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen ook tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg daarom altijd het rooster voor actuele gegevens.

Belangrijk om te weten

  • Uiterste aanmelddatum: 24 januari 2021, plaatsing op basis van beschikbaarheid.
  • Studiemateriaal: wordt via Canvas ter beschikking gesteld.
  • U volgt dit Open UvA-college als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen (geen werkcolleges), geen tentamen doet en geen studiepunten behaalt. 

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Feiten & cijfers
Vorm Open UvA-college
Voertaal Nederlands
Start Februari