Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Open Programma

Keerpunten in de moderne Europese geschiedenis

Opslaan in favorieten

In deze collegereeks wordt de Europese geschiedenis behandeld aan de hand van een aantal belangrijke kantelpunten in de geschiedenis van het Europese continent. De hoorcolleges zijn Engelstalig.

'Keerpunten' zijn dramatische momenten waarop tijdgenoten menen dat zij het einde van een tijdperk meemaken en het begin van een nieuwe wereld. Te denken valt aan de zestiende-eeuwse Renaissance en de Reformatie, de stichting van de Franse republiek in 1792, de ondergang van het Napoleontische rijk, de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871, het einde van de Tweede Wereldoorlog ('Stunde Null'), de naoorlogse dekolonisatie, de jaren zestig, de val van de Muur in 1989 en de aanslagen van 11 september 2001.
Onderzocht wordt hoe tijdgenoten in de verschillende Europese landen aankeken tegen deze veranderingen en op welke wijze zij deze interpreteerden. Daarnaast wordt onderzocht in hoeverre historici in latere tijden meenden dat deze momenten inderdaad grote veranderingen betekenden. Duidelijk wordt hoezeer de indeling in tijdvakken verbonden is met een politieke en culturele context waarin ze ontstaan.

Docent

Dr. M.M. (Matthijs) Lok

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Europese studies

Data, tijd, locatie en prijs

  • 17 september t/m 22 oktober 2021 
  • dinsdag en vrijdag van 13.00-15.00 uur
  • Oudemanhuispoort D0.08
  • cursusprijs: € 190 (voor AUV-leden € 171)

Let op: dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen voor en tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg daarom altijd het rooster voor actuele gegevens.

Belangrijk om te weten

  • Uiterste aanmelddatum: 29 augustus 2021
  • Studiemateriaal wordt op Canvas ter beschikking gesteld
  • U volgt dit Open UvA-college als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen (geen werkcolleges), geen tentamen doet en geen studiepunten behaalt. 
  • De hoorcolleges van dit vak zijn Engelstalig.

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Feiten & cijfers
Vorm Open UvA-college
Studielast 0 EC, 7 weken
Voertaal Engels
Start September