Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Ken je plaats: wereldbeeld, identiteit en conflict, 1550-1650

Wie ben ik en waar ben ik thuis? Waar liggen mijn wortels? Bij wie hoor ik? Hoe verhoud ik mij tot mensen uit andere gebieden of met andere geloven? De vroegmoderne Nederlander werd gedwongen opnieuw na te denken over deze fundamentele vragen.

In de vroegmoderne tijd ging het middeleeuwse wereldbeeld radicaal op de schop. Zo gingen humanisten en historici op zoek naar de bijbelse of klassieke wortels van hun ‘natie’, heroverwogen theologen de relatie tussen het wereldlijke en het goddelijke, en twistten astronomen over de plaats van de aarde (en dus de mens) in het universum. Door de komst van de boekdrukkunst en ontwikkelingen in de cartografie werden deze nieuwe wereldbeelden bovendien steeds toegankelijker. Al deze ontwikkelingen hadden een enorme impact op het leven en denken in de vroegmoderne tijd. Ze ontketenden bloedige conflicten en mensen sloegen op de vlucht, waarbij ze soms zelfs aan de andere kant van de wereld terechtkwamen. Het leven in de Nederlanden transformeerde voorgoed.

In deze collegereeks behandelen we het veranderend wereldbeeld in de vroegmoderne tijd in al zijn diversiteit. We beginnen klein met het bespreken van lokale en nationale identiteiten en werken via de plaats van Nederland in een veranderend Europa toe naar een mondiaal en zelfs ‘universeel’ perspectief.

Docent-coördinator 

 

mw. dr. D.H. (Djoeke) van Netten

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Geschiedenis

Data, tijd(en), locatie en prijs

  • 31 maart t/m 19 mei 2020
  • dinsdag van 15.00-17.00 uur en donderdag van 13.00-15.00 uur
  • locaties: REC M 1.01 (dinsdag) en Oudemanhuispoort, D1.09 (donderdag)
  • cursusprijs: € 190 (AUV-leden € 171)

Let op: dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen ook tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg daarom altijd het rooster voor actuele gegevens.

Belangrijk om te weten

Cursustype Open UvA-college
Onderwijsvorm Hoorcolleges
Voertaal Nederlands 
Studiemateriaal wordt nog bekendgemaakt
Overige informatie U volgt het OUC als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen en geen werkcolleges, geen tentamen mag doen en geen studiepunten mag behalen. 
Uiterste aanmelddatum  Uiterlijk 10 dagen voor aanvang, plaatsing op basis van beschikbaarheid

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Ken je plaats: wereldbeeld, identiteit en conflict, 1550-1650
Vorm Open UvA-college
Studielast EC, 8 weken
Voertaal Nederlands
Start Maart