Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Klassieke mythen in woord en beeld

Maak kennis met een selectie van de Griekse en Romeinse goden- en heldenverhalen en de rol van deze soms wat bevreemdende verhalen.

Waarom vertelde men bijvoorbeeld in het klassieke Athene verhalen over hoe Theseus schurken overwon en waarom lieten rijke Romeinen op hun muren schilderen hoe Theseus zijn geliefde Ariadne liet zitten op een eiland? Wat zegt de voorstelling van Medea als een machtige heks met goddelijk bloed, als een kindermoordenares, of als een vrouw met intens liefdesverdriet over verteller van dit verhaal?

Mythen zijn geen vaststaande verhalen, maar verhalen waarvan de inhoud en betekenis voortdurend veranderde (en nog altijd verandert), als spiegels van de cultuur. In de loop van de hoorcolleges doorkruisen we de hele Oudheid, vanaf de vroegste versies van mythen zoals we die vinden in de epische literatuur en op archaïsche vaasschilderingen tot hun hardnekkige voortbestaan in een Romeins keizerrijk dat geleidelijk christelijk werd. Daarnaast worden er ingegaan op latere interpretaties van mythen, namelijk voor moderne theorieën omtrent de betekenis van mythen (zoals de psychoanalytische duiding door Freud) en op de receptie van mythen in de kunst.

Docenten

mw. dr. L.A. (Lucinda) Dirven

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Geschiedenis

Data, tijd, locatie en prijs

  • Data: 4 februari t/m 19 maart 2020 
  • Tijd: dinsdag van 15.00-17.00 uur en donderdag van 15.00-17.00 uur
  • Locatie: Oudemanhuispoort C 0.17 (op dinsdag) en P.C. Hoofthuis 1.05 (donderdag)
  • Cursusprijs: € 190 / € 171 (kortingsprijs voor AUV-leden)

Let op: dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen voor en tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg daarom altijd het rooster voor actuele gegevens.

Belangrijk om te weten

Cursustype Open UvA-college
Onderwijsvorm Hoorcolleges
Voertaal Nederlands
Studiemateriaal

Helen Morales, Classical Mythology: A Very Short Introduction (Oxford 2007); Hugo Koning, Mythologie (Amsterdam 2015); losse artikelen.

Overige informatie U volgt het OUC als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen en geen werkcolleges, geen tentamen mag doen en geen studiepunten mag behalen. 
Uiterste aanmelddatum Uiterlijk 10 dagen voor aanvang, plaatsing op basis van beschikbaarheid.

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Klassieke mythen in woord en beeld
Vorm Open UvA-college
Studielast EC, 7 weken
Voertaal Nederlands
Start Februari