Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Open Programma

Literaire verbeeldingen van gezondheid, ziekte en dood

Opslaan in favorieten

Dit najaar neemt Marita Mathijsen u mee naar de wereld van gezondheid, ziekte en dood in de Nederlandse literatuur. Marita volgt een beproefd recept: iedere week zal het thema belicht worden door een kenner van de literatuur in zijn of haar tijdvak.

In de medisch-psychiatrische wereld wordt tegenwoordig veel meer naar literaire fictie en non-fictie gekeken dan vroeger gebruikelijk was. Artsen onderzoeken literatuur waarin schrijvers hun eigen ziektebeeld omgezet hebben in een verhaal, denk aan Heden ik van Renate Dorrestein, Welkom in het rijk der zieken van Hanna Bervoets, of aan Jeroen Brouwers' Cliënt E. Busken. Ook worden patiënten aangezet om zelf verhalen te schrijven en daarmee betekenis te geven aan hun ervaringen. Bij sommige zorginstellingen is het lezen van relevante literaire verbeeldingen onderdeel van de vaardigheidstrainingen. Ook is er onderzoek naar specifieke taalpatronen bij bepaalde aandoeningen, zoals autisme en schizofrenie. 

Andersom kunnen literaire onderzoekers profiteren van medische kennis en daarmee bepaalde verbeeldingen beter plaatsen. Zo beschrijft een psychiater Eline Vere als bipolair, Hedwig in Frederik van Eedens Van den koele meren des doods lijdt aan een postnatale depressie, W.F. Hermans bestudeerde paranoiaverschijnselen voor zijn verhaal Paranoia. Maar verhalen over ziektes als de pest en de cholera geven ook zicht op de collectieve angsten van bepaalde tijdvakken. Zes specialisten zullen weer ingaan op de Nederlandse literatuur en haar verbeeldingen door de eeuwen heen, nu toegespitst op het thema van lichamelijk verval of ook op het omgekeerde ervan: de gezondheidscultus.

Programma

  • 6 oktober: Gaston Franssen, inleiding en 21ste eeuw
  • 13 oktober: Lia van Gemert: 17e eeuw
  • 20 oktober: Bert Paasman: 18e eeuw
  • 27 oktober: Marita Mathijsen: 19e eeuw
  • 3 november: Klaus Beekman: 20ste eeuw
  • 10 november: Herman Pleij: middeleeuwen

Data, tijd, locatie en prijs

  • 6 oktober t/m 10 november 2021 
  • woensdag van 14.00-16.00 uur 
  • Spui25 (op locatie)
  • cursusprijs: € 190 (voor AUV-leden € 171)

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Deze lezingenreeks maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast bijzondere lezingen omvat het publieksprogramma ook Open UvA-collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Feiten & cijfers
Vorm Module
Studielast 0 EC, 6 weken
Voertaal Nederlands
Start Oktober