Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Open Programma

Mode, materialen en machines

Deze collegereeks biedt een introductie op wat in het Engels 'clothing technology' wordt genoemd: de materiële en economische geschiedenis van kledingproductie, materialen en vervaardigingstechnieken. Maar ook de gehele beroepswereld die hierbij een rol speelde komt aan bod, van ontwerpers, boeren, makers tot vervoerders, verkopers, wassers, strijkers en herstellers.

De cursus behandelt tevens de eigenschappen en toepassingsgeschiedenis van de belangrijkste materialen. We gaan in op de standaardtechnieken om textiel te vervaardigen, zoals spinnen, weven, roten en knopen. Ook is er aandacht voor de meer geavanceerde technieken om luxestoffen te maken zoals brokaat en kant.
Voorts wordt een breder sociaaleconomisch panorama van de mode-industrie geboden. Die voert van huisvlijt naar de grootschalige nijverheid in de vroegmoderne steden, en van de Industriële Revolutie (ontketend door de mechanisering van de textielproductie) naar de hedendaagse wereldomvattende consumptie-industrie. Naast de actoren die in het primaire productieproces een rol spelen, gaan we ook kijken naar de uitdijende wereld van design en marketing, die ernaar streeft zoveel mogelijk mensen de laatste mode te laten volgen. 

Dit college sluit goed aan op het Open UvA-college Mode- en kostuumgeschiedenis, dat van 14 september t/m 21 oktober gegeven wordt.

Docenten

Dr. A.R. (Arjan) de Koomen

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Kunstgeschiedenis

Data, tijd, locatie en prijs

  • 9 november t/m 16 december 2022
  • op woensdagen van 11.00-13.00 uur en op vrijdag van 09.00-11.00 uur
  • Oudemanhuispoort C0.17 (woensdag) en Universiteitstheater 3.01 (vrijdag)
  • cursusprijs: € 190 (AUV-leden € 171)

Let op: dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen ook tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg daarom altijd het rooster voor actuele gegevens.

Belangrijk om te weten

  • Uiterste aanmelddatum: 23 oktober 2022, plaatsing op basis van beschikbaarheid.
  • Studiemateriaal: nader te bepalen
  • U volgt dit Open UvA-college als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen (geen werkcolleges), geen tentamen doet en geen studiepunten behaalt. 

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Feiten & cijfers
Vorm Open UvA-college
Studielast 0 EC, 7 weken
Voertaal Nederlands
Start November