Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Open Programma

Nationaal denken in Europa

Opslaan in favorieten

In dit vak wordt de intellectuele en politieke geschiedenis in Europa vanaf de late middeleeuwen tot de 21ste eeuw bestudeerd, waarbij een bijzondere aandacht uitgaat naar de wisselwerkingen en dwarsverbanden tussen cultuur en politiek. Centraal staat de ontwikkeling van het denken over ‘de natie’ en ‘Europa’.

In de hoorcolleges zal de cultuurgeschiedenis van het nationale denken en het nationalisme in kaart worden gebracht. Daarbij wordt ingegaan op de opkomst van de landstalen als cultuurdragende communicatiemedia, op de herontdekking van de tribale (niet-klassieke) wortels van de Europese naties, op de groeiende beklemtoning van culturele verscheidenheid als vorm van rijkdom en op het toenemende belang van culturele identiteit in het natie- en staatsvormingsproces sinds de Romantiek en de ondergang van het Napoleontische keizerrijk.

Docenten

Dr. K.K. (Krisztina) Lajosi-Moore

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Europese studies

Data, tijd, locatie en prijs

  • 13 september t/m 20 oktober 2021
  • maandag van 13.00-15.00 uur en woensdag van 15.00-17.00 uur
  • Oudemanhuispoort D0.08 (beide dagen)
  • Cursusprijs: € 190 (AUV-leden € 171)

Let op: dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen ook tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg daarom altijd het rooster voor actuele gegevens.

Belangrijk om te weten

  • Uiterste aanmelddatum: 29 augustus 2021, plaatsing op basis van beschikbaarheid.
  • Studiemateriaal: Joep Leerssen, National Thought in Europe. A Cultural History, Amsterdam University Press, 2006 of latere drukken uit 2008 of 2010.
  • U volgt dit Open UvA-college als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen (geen werkcolleges), geen tentamen doet en geen studiepunten behaalt. 

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Feiten & cijfers
Vorm Open UvA-college
Studielast 0 EC, 7 weken
Voertaal Engels
Start September