Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Marcel Proust. De roman als spiegel van kunst en cultuur

Dit voorjaar kunt u een nieuwe serie hoorcolleges volgen in de succesvolle reeks over Marcel Proust. Dit keer zal het gaan over 'De kant van Guermantes' (1920-1921).

De kant van Guermantes is het derde deel van Prousts autobiografische romancyclus Op zoek naar de verloren tijd en markeert de overgang van kindertijd naar volwassenheid, waarin de verteller voor het eerst geconfronteerd wordt met de dood.
De verteller maakt zijn entree in de Parijse salons, waar de glamour van de belle époque heerst, maar ook hypocrisie, snobisme en onverholen antisemitisme, dat wordt aangewakkerd door de Dreyfus-affaire. De high society blijkt minder toverachtig dan hij zich had voorgesteld. In de ontgoocheling die hierop volgt, schuilt tevens de kiem van een toekomstige schrijverschap.
De zes hoorcolleges bieden de mogelijkheid om uw kennis van Proust te verdiepen, maar is ook geschikt als een eerste kennismaking met Frankrijks beroemde schrijver.

Programma

  • 14 februari : De kant van Guermantes, door prof. dr. Ieme van der Poel, UvA
  • 21 februari: 'Muziek in de Recherche (I): de opera La Juive van Ludovic Halévy', door drs. Joep van Brederode en Ieme van der Poel
  • 28 februari: 'De schilderkunst in de Recherche', door dr. Sjef Houppermans, Universiteit Leiden
  • 6 maart: 'Proust annoteren voor een Nederlands publiek? Met voorbeelden uit o.m. De kant van Guermantes', door prof. dr. Ton Hoenselaars, Universiteit Utrecht en Ieme van der Poel
  • 13 maart: 'Prousts fascinatie voor de adel', door prof. dr. Maarten van Buuren, Universiteit Utrecht
  • 20 maart: 'Muziek in de Recherche (II): Jacques Offenbach en Richard Wagner', door dr. Sabine van Wesemael, UvA en Joep van Brederode

Docent-coördinator

mw. prof. dr. I.M. (Ieme) van der Poel

Faculteit der Geesteswetenschappen

Data, tijd, locatie en prijs

  • 14 februari t/m 20 maart 2020 
  • vrijdag van 14.00-16.00 uur, alleen op 20 maart van 15.00-17.00 uur
  • Locatie: Bushuis, VOC-zaal
  • Cursusprijs: € 190 (voor AUV-leden € 171)

Belangrijk om te weten

Cursustype Bijzondere lezingen
Onderwijsvorm Hoorcolleges
Voertaal Nederlands
Literatuur Uitgangspunt is de Nederlandse vertaling van de romancyclus Op zoek naar de verloren tijd (De Bezige Bij, 2018), in het bijzonder deel III, De kant van Guermantes.
Overige informatie U volgt deze reeks als toehoorder.
Uiterste aanmelddatum Uiterlijk 10 dagen voor aanvang, plaatsing op basis van beschikbaarheid.

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Deze reeks Bijzondere lezingen maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Bijzondere lezingen omvat het publieksprogramma ook Open UvA-colleges. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Marcel Proust. De roman als spiegel van kunst en cultuur
Vorm Module
Studielast EC, 6 weken
Voertaal Nederlands
Start Februari