Open Programma

Op zoek naar de verloren tijd. De wereld van Marcel Proust

Opslaan in favorieten

In deze nieuwe reeks colleges over het werk van Marcel Proust ligt de nadruk op de delen vier en vijf van de Recherche, waarin de schrijver ons laat kennismaken met de liefde in al haar verschijningsvormen.

Sodom en Gomorra opent met de beroemde scene waarin de verteller de mannelijke homoseksualiteit ontdekt. Tegelijkertijd dienen zich de eerste tekenen aan van een wereld in verandering. Belangrijke personages uit de jeugd van de verteller, zoals Swann en de schrijver Bergotte, zijn inmiddels gestorven. In de Parijse salons hebben de politieke spanningen rond de Dreyfus-Affaire plaatsgemaakt voor discussies over abstracte kunst en 'art nègre'. Als exponent van de internationale avant-garde maakt componist Igor Stravinsky zijn opwachting in de salon van mevrouw Verdurin.

De hoorcolleges, verzorgd door academische experts, bieden de cursist de mogelijkheid om haar/zijn inzicht in het werk van Marcel Proust te verdiepen, maar zijn zeker ook geschikt als een eerste kennismaking met de schrijver en zijn werk. Zo is een van de colleges gewijd aan de befaamde 'Proustiaanse zin', die soms méér dan een bladzijde beslaat.

Ook besteden we speciale aandacht aan de stad Parijs, als de stad waar Proust zijn leven lang woonde, en die het decor vormt voor verschillende delen van de roman, zoals De gevangene. Het thema van de muziek komt aan de orde in een college over Prousts tijdgenoot, de componist Reynaldo Hahn (1874-1947). Zij waren enige tijd intiem bevriend en onderhielden daarnaast een levendige correspondentie, die pas zou eindigen met de dood van Proust.

• vrijdag 8 oktober: Sodom en Gomorra, door prof. dr. Ieme van der Poel, UvA
  • vrijdag 15 oktober: De Proustiaanse zin, interactief college, door prof. dr. Maarten van Buuren, Universiteit Utrecht
  • vrijdag 22 oktober: Het Parijs van Proust, prof. dr. Ton Hoenselaars, UU en Ieme van der Poel
  • vrijdag 29 oktober: Proust in boekvorm: van tekst naar beeld, prof. dr. Jan Baetens, Universiteit Leuven
  • vrijdag 5 november: Marcel Proust en Reynaldo Hahn: een muzikale vriendschap, door dr. Sabine van Wesemael, UvA en Joep van Brederode, musicus en musicoloog
  • vrijdag 12 november: De gevangene, door Ieme van der Poel

Prof. dr. I.M. (Ieme) van der Poel

Faculteit der Geesteswetenschappen

Data, tijd en locatie

• 8 oktober t/m 12 november
  • vrijdag van 14.00-16.00 uur
  • Bushuis VOC-zaal
  • cursusprijs € 190 (voor AUV-leden € 171)

Literatuur

• Marcel Proust, Op zoek naar de verloren tijd, deel 4 (Sodom en Gomorra), vertaald door Thérèse Cornips. De Bezige Bij, 2018.
  • Marcel Proust, Op zoek naar de verloren tijd, deel 5 (De gevangene), vertaald door Thérèse Cornips. De Bezige Bij, 2018.
  • Voor het college van Maarten van Buuren krijgen de cursisten van tevoren een tekstfragment toegestuurd.

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Deze reeks Bijzondere lezingen maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Bijzondere lezingen omvat het publieksprogramma ook Open UvA-colleges. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Feiten & cijfers
Vorm Module