Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Open Programma

Rusland en Oost-Europa 1900-1950: cultuur als politiek

Opslaan in favorieten

In deze collegereeks maakt u kennis met een scharnierperiode uit de geschiedenis van Rusland en Oost-Europa. De nadruk ligt op de cultuurgeschiedenis in de eerste helft van de 20ste eeuw.

Tussen grofweg 1900 en 1950 was de regio die we ook wel ‘Oost-Europa’ noemen het toneel van politieke en artistieke revoluties, maar ook van terreur en twee traumatiserende wereldoorlogen. In Centraal- en Zuid-Oost-Europa verdwenen oude landen en ontstonden – soms kort, soms blijvend – nieuwe staten. 

Rusland en Oost-Europa: cultuur als politiek is een gezamenlijke collegereeks van de Universiteit van Amsterdam en het Stedelijk Museum; docenten zijn hoogleraar Russische literatuur Ellen Rutten (UvA) en curator Robbie Schweiger (Stedelijk). In hoorcolleges onderzoeken we de vraag: hoe verhielden cultuur en politiek zich tot elkaar in de eerste helft van de twintigste eeuw?  We gaan kijken vanuit een breed literair en artistiek spectrum, van regelrechte propagandakunst en -literatuur tot werk dat zich nadrukkelijk aan de politiek onttrok.

We werken met vijf kernbegrippen: moderniteit; innovatie; technologie; terreur; en utopie. Aan bod komen in elk geval het werk van Aleksandr Blok, Maria Dąbrowska, Natalia Gontsjarova, František Kupka, Jaroslav Hašek, Miroslav Krleža, Vladimir Majakovski, Kazimir Malevitsj, Osip Mandelstam, Bruno Schulz, Marina Tsvetajeva en Stanisław Witkiewicz.

Docenten

  • Prof. dr. Ellen Rutten
  • Dr. Lutz Lucic

Data, tijd(en), locatie en prijs

  • 6 april t/m 18 mei 2021
  • dinsdag van 15.00-17.00 uur
  • online
  • cursusprijs: € 150 (AUV-leden € 135)

Let op: dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen ook tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg daarom altijd het rooster voor actuele gegevens.

Belangrijk om te weten

  • Uiterste aanmelddatum: 21 maart 2021, plaatsing op basis van beschikbaarheid.
  • Studiemateriaal: primaire en secundaire literatuur wordt via Canvas ter beschikking gesteld.
  • U volgt dit Open UvA-college als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen (geen werkcolleges), geen tentamen doet en geen studiepunten behaalt. 

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Feiten & cijfers
Vorm Open UvA-college
Studielast 0 EC, 6 weken
Voertaal Nederlands
Start April