uva.nl
Verhalen uit de Duitse romantiek

De 'Entzauberung der Welt' (Max Weber) door de Verlichting is door de Duitse romantiek beantwoord met de omtovering van de wereld: een wereld waarin spoken, heksen, dwergen en nixen voorkomen.

Deze tweede wereld lijkt een onafhankelijke wereld die niets te maken heeft met de realiteit. Maar in werkelijkheid worden hier al heel vroeg de problemen van de moderne tijd beschreven:

• het identiteitsverlies van de moderne mens (Adelbert von Chamisso: Peter Schlemihl);
  • de ontsporingen van het kapitalisme (Wilhelm Hauff: Das kalte Herz);
  • het openbreken van traditionele rolpatronen (Friedrich de la Motte Fouqué: Undine) en
  • het protest van de onderdrukte seksualiteit (Ludwig Tieck: Der Runenberg).

Wij lezen een aantal van deze teksten, waarbij naast sociaalhistorische ook verteltechnische en poëtologische aspecten aan bod komen.

dhr. dr. K.F. (Klaus) Gille

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Duitse en Scandinavische talen & culturen

Data, tijd, locatie en prijs

• Data: 30 oktober, 6, 13, 20 en 27 november, 4, 11 en 18 december 2019
  • Tijd: woensdag van 12.00-14.00 uur
  • Locatie: Bushuis, Kloveniersburgwal 48, VOC-zaal
  • Cursusprijs:€ 190 (AUV-leden en UvA-medewerkers € 171)

​Deadline aanmelden: 28 oktober (op basis van beschikbaarheid)

Aanmelden en betalen

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Deze reeks maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast  lezingen en collegereeksen omvat het publieksprogramma ook Open UvA-colleges. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Verhalen uit de Duitse romantiek
Vorm Kortlopend, module