Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Veelgestelde vragen over Open UvA-colleges

 • Wat is een Open UvA-college?

  Een Open UvA-college is een college dat opengesteld wordt voor niet-reguliere studenten. U bent geen regulier student maar een 'toehoorder'. U schuift als het ware aan in de collegebanken bij bachelorcolleges voor reguliere studenten. U schrijft zich dus niet in voor een heel studiejaar, maar u kiest één of meer vakken uit het reguliere bachelorprogramma. 

  Alle faculteiten van de UvA bieden Open UvA-colleges aan die u kunt volgen. Als u Open UvA-colleges volgt aan de Faculteit der Geesteswetenschappen mag u geen tentamen doen en geen studiepunten halen. Bij andere faculteiten is dit wel mogelijk. 

 • Wat is de Illustere School?

  De Illustere School geeft een gevarieerd publiek de mogelijkheid deel te nemen aan onderwijs van de Faculteit der Geesteswetenschappen en aldus ook kennis te maken met het onderzoek van de wetenschappers die verbonden zijn aan onze faculteit.

  De naam Illustere School is afgeleid van het Athenaeum Illustre, de voorloper van de Universiteit van Amsterdam. Het Athenaeum Illustre was gevestigd in de Agnietenkapel aan de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam. Twee internationaal bekende wetenschappers, Caspar Barlaeus en Gerardus Vossius, hielden hier in januari 1632 hun inaugurele redes. Tot 1815 was het Athenaeum Illustre gericht op een breed publiek. 

 • Onder welke voorwaarden mag ik deelnemen aan een Open UvA-college?

  De voorwaarden zijn als volgt:

  • U volgt alleen de hoorcolleges en niet de werkcolleges, werkgroepen, seminars of excursies, tenzij anders is aangegeven.
  • U kunt geen tentamen doen of studiepunten halen.
  • Uw minimale voorkennis is vwo-niveau of gelijkwaardig.
  • U bent in het bezit van een geldig e-mailadres.
  • Reguliere studenten hebben voorrang bij inschrijving.
 • Waarom moet ik zelf het rooster opzoeken van het Open UvA-college waar ik aan deelneem?

  Open UvA-colleges zijn vakken uit het reguliere aanbod voor reguliere studenten van de Faculteit der Geesteswetenschappen. Het komt regelmatig voor dat roosters wijzigen. Van reguliere studenten en dus ook van toehoorders wordt verwacht dat ze zelf actief de officiele roosterwebsite van de UvA raadplegen: www.rooster.uva.nl

 • Kan ik mijn aanmelding annuleren?

  Mocht u door omstandigheden verhinderd zijn deel te nemen aan een cursus waarvoor u zich hebt ingeschreven dan kunt u, onder bepaalde voorwaarden, annuleren.  

 • Kan de Illustere School een cursus annuleren?

  Bij onvoldoende belangstelling behoudt de Illustere School zich het recht voor de cursus niet te laten doorgaan. Vanzelfsprekend wordt in dat geval het reeds betaalde cursusgeld volledig gerestitueerd.