Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

In deze serie hoorcolleges onderzoeken we de vraag hoe cultuur en politiek zich tot elkaar verhielden in de eerste helft van de twintigste eeuw. We bestuderen een breed literair en artistiek spectrum, van regelrechte propagandakunst en -literatuur tot werk dat zich nadrukkelijk aan de politiek onttrok. Daarbij willen we waken voor generalisering: in 1917 betekende ‘revolutie’ voor een inwoner van Petrograd iets anders dan voor een inwoner van, zeg, een dorp aan de Dalmatische kust. En in de jaren dertig stond ‘socialistisch realisme’ in Rusland voor iets anders dan in de late jaren veertig in Polen, waar die kunstdoctrine toen pas van kracht werd. 

We kijken met name naar werk van kunstenaars en schrijvers uit Oekraïne, Polen, Rusland en deels ook uit voormalig Joegoslavië en Tsjechoslowakije. Aan bod komen in elk geval het werk van Anna Achmatova, Ivo Andrić, Aleksandr Blok, Karel Čapek, Maria Dąbrowska, Oleksandr Dovzjenko, Aleksandra Ekster, Natalia Gontsjarova, Miroslav Krleža, Vladimir Majakovski, Kazimir Malevitsj, Lesja Oekrainka, Bruno Schulz, Marina Tsvetajeva en Stanisław Witkiewicz.

Docent

Prof. dr. E. (Ellen) Rutten

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Slavische talen en culturen

Data, tijd(en), locatie en prijs

  • 9 april t/m 21 mei 2024
  • dinsdag van 13.00-15.00 uur
  • P.C. Hoofthuis, zaal 5.02
  • cursusprijs: € 165 (AUV-leden € 148)

Belangrijk om te weten

  • Uiterste aanmelddatum: 18 maart 2024.
  • Dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg voor actueleroostergegevens: www.rooster.uva.nl
  • Studiemateriaal: primaire en secundaire literatuur wordt via Canvas ter beschikking gesteld.
  • U volgt dit Open UvA-college als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen (geen werkcolleges), geen tentamen doet en geen studiepunten behaalt. 

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Feiten & cijfers
Vorm
Open UvA-college
Studielast
0 EC, 6 weken
Voertaal
Nederlands
Start
April