Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) organiseerde in samenwerking met Labrys Reizen in 2019 opnieuw een intensieve nascholingscursus voor docenten. De cursus bestond uit een studiedag en een studiereis naar West-Turkije. De inhoudelijke leiding van de studiedag en de reis was in handen van dr. Gert Jan van Wijngaarden (mediterrane archeologie) en drs. Christine de Haan-Oudshoorn (klassieke taal- en letterkunde).
Reizen door de Oudheid West-Turkije

Het thema van de cursus sluit aan bij het eindexamen Grieks van 2020 (filosofie) en in ruimere zin bij de lessen klassieke talen en geschiedenis. Centraal in de cursus staat welke centra en periferieën er zijn in de Griekse wereld. Ionië speelt al vroeg een belangrijke rol in de Griekse cultuur. Dit gebied stond lange tijd onder Perzische en Romeinse heerschappij, waarvan we nog altijd in het hedendaagse landschap de sporen terugzien. Op het programma staan plaatsen als Milete en Smyrna die belangrijk waren in de Ionische bloeiperiode van de 8e en 7e eeuw voor Christus.

De reis biedt een uitgelezen mogelijkheid om de verschillen in omgang met archeologie tussen Griekenland en Turkije te bespreken. Door middel van presentaties gegeven door de deelnemers en lezingen van de vakkundige reisleiders zullen we dieper ingaan op de boeiende archeologische sites en musea die we bezoeken.

Doelgroep

De cursus is vooral bedoeld voor docenten klassieke talen en geschiedenis die lesgeven in de bovenbouw van het VWO. Ook geïnteresseerde docenten uit andere disciplines (o.a. geografie, kunstgeschiedenis en filosofie) kunnen zich aanmelden.

Data

Deze studiereis heeft inmiddels plaatsgevonden.