Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Nascholing

Reizen door de oudheid

Intensieve cursusreis voor leraren

De Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) organiseert in samenwerking met Labrys Reizen in 2019 opnieuw een intensieve nascholingscursus voor docenten. De cursus bestaat uit een studiedag aan de UvA te Amsterdam en een studiereis naar West-Turkije. De inhoudelijke leiding van de studiedag en de reis is in handen van dr. Gert Jan van Wijngaarden (mediterrane archeologie) en drs. Christine de Haan-Oudshoorn (klassieke taal- en letterkunde).

Reizen door de Oudheid West-Turkije

Het thema van de cursus sluit aan bij het eindexamen Grieks van 2020 (filosofie) en in ruimere zin bij de lessen klassieke talen en geschiedenis. Centraal in de cursus staat welke centra en periferieën er zijn in de Griekse wereld. Ionië speelt al vroeg een belangrijke rol in de Griekse cultuur. Dit gebied stond lange tijd onder Perzische en Romeinse heerschappij, waarvan we nog altijd in het hedendaagse landschap de sporen terugzien. Op het programma staan plaatsen als Milete en Smyrna die belangrijk waren in de Ionische bloeiperiode van de 8e en 7e eeuw voor Christus.

De reis biedt een uitgelezen mogelijkheid om de verschillen in omgang met archeologie tussen Griekenland en Turkije te bespreken. Door middel van presentaties gegeven door de deelnemers en lezingen van de vakkundige reisleiders zullen we dieper ingaan op de boeiende archeologische sites en musea die we bezoeken.

Doelgroep

De cursus is vooral bedoeld voor docenten klassieke talen en geschiedenis die lesgeven in de bovenbouw van het VWO. Ook geïnteresseerde docenten uit andere disciplines (o.a. geografie, kunstgeschiedenis en filosofie) kunnen zich aanmelden.

Data

De studiedag zal plaatsvinden op zaterdag 7 september te Amsterdam. De reisdata zijn 17 t/m 23 oktober 2019.

Aantal deelnemers

De cursus vindt doorgang bij minimaal 15 deelnemers en biedt plaats aan maximaal 25 deelnemers.

Nascholingsbudget

Voor de kosten kunt u een beroep doen op het voor u beschikbare nascholingsgeld van uw school.

Lerarenregister

Voor deelname aan de cursus ontvangt u een certificaat van de UvA van 80 uren. Deze cursus voldoet aan de voorwaarden voor professionaliseringsactiviteiten zoals omschreven in de wet Beroep- en Lerarenregister en zal door de UvA worden geregistreerd.

Contact

Voor vragen kunt u contact opnemen met Berit Akse van Labrys Reizen via telefoonnummer 024-3822110 of via e-mail ba@labrysreizen.nl.

Evaluatieformulier