In de zeventiende eeuw werden in Amsterdam en andere Hollandse steden ongelooflijk veel schilderijen gemaakt. Veel daarvan was ook van hoge kwaliteit. Wat maakt de Hollandse kunst van deze eeuw zo uitzonderlijk?
De Hollandse kunst in de zeventiende eeuw was het product van een nieuw soort samenleving. In dit Open UvA-college gaan we deze kunst in kunsthistorisch perspectief plaatsen en bezien vanuit historisch, economisch en antropologisch oogpunt. Aan bod komen nieuwe vragen, over onder meer globalisering en de impact van vrouwen op de zeventiende-eeuwse kunstmarkt, maar ook oude probleemstellingen die nog altijd niet opgelost zijn. Gaandeweg leert u de belangrijkste kunstenaars, onder wie Rembrandt, Frans Hals, Jan Steen en Vermeer kennen. Ook minder bekende, maar destijds zeer gevierde kunstenaars en kunstenaressen als Jacob van Loo en Margaretha de Heer komen aan bod.
Deze reeks colleges brengt tevens de huidige stand van wetenschap in kaart en laat zien waar kansen voor nieuw onderzoek liggen. We bestuderen historiestukken, landschappen, het naakt, en de genre- en portretkunst. Naast ezelschilderkunst is er aandacht voor teken- en prentkunst. Zodoende biedt dit Open UvA-college een breed overzicht van de Hollandse kunst in de zeventiende eeuw.
Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.