In de Open-UvA-colleges Theoretische filosofie ligt de nadruk op het argumentatieve karakter van de filosofie. De opzet is niet historisch maar systematisch: argumenten uit verschillende historische contexten worden naast elkaar besproken.
Wat kunnen we weten, hoe weten we dat en hoe kunnen we hierover spreken? In het Open UvA-college Theoretische filosofie worden deze centrale problemen uit de theoretische filosofie besproken.
Bij Theoretische filosofie 2 gaan we verder met de filosofie van taal en cognitie: hoe doen we kennis op, hoe komt deze in taal tot uitdrukking, en wat is daarin de relatie van de geest met de (culturele, lichamelijke, waargenomen) werkelijkheid? In de hoorcolleges worden de onderwerpen in grote lijnen uiteengezet, ondersteund door handboekteksten en overzichtsartikelen. Er worden zowel historische als hedendaagse teksten gelezen.
Dit vak sluit aan op Theoretische filosofie 1, waarin de nadruk ligt op metafysica en kentheorie en waarin we verschillende opvattingen bestuderen over wat (algemene) kennis is en hoe deze samenhangt met werkelijkheid, waarneming, overtuiging en rede.
Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.