Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Open Programma

Theoretische filosofie 2

Opslaan in favorieten

In de Open-UvA-colleges Theoretische filosofie ligt de nadruk op het argumentatieve karakter van de filosofie. De opzet is niet historisch maar systematisch: argumenten uit verschillende historische contexten worden naast elkaar besproken.

Wat kunnen we weten, hoe weten we dat en hoe kunnen we hierover spreken? In het Open UvA-college Theoretische filosofie worden deze centrale problemen uit de theoretische filosofie besproken.

Bij Theoretische filosofie 2 gaan we verder met de filosofie van taal en cognitie: hoe doen we kennis op, hoe komt deze in taal tot uitdrukking, en wat is daarin de relatie van de geest met de (culturele, lichamelijke, waargenomen) werkelijkheid?  In de hoorcolleges worden de onderwerpen in grote lijnen uiteengezet, ondersteund door handboekteksten en overzichtsartikelen. Er worden zowel historische als hedendaagse teksten gelezen. 

Dit vak sluit aan op Theoretische filosofie 1, waarin de nadruk ligt op metafysica en kentheorie en waarin we verschillende opvattingen bestuderen over wat (algemene) kennis is en hoe deze samenhangt met werkelijkheid, waarneming, overtuiging en rede.

Docent

Mw. dr. E.C. (Elsbeth) Brouwer

Docent-coördinator

Data, tijd(en), locatie en prijs

  • 6 april t/m 18 mei 2021 
  • dinsdag van 11.00-13.00 uur 
  • online
  • cursusprijs: € 150 (AUV-leden € 135)

Let op: dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen voor en tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg daarom altijd het rooster voor actuele gegevens.

Belangrijk om te weten

  • Uiterste aanmelddatum: 21 maart 2021, plaatsing op basis van beschikbaarheid.
  • Studiemateriaal: digitale reader.
  • U volgt dit Open UvA-college als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen (geen werkcolleges), geen tentamen doet en geen studiepunten behaalt. 

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Feiten & cijfers
Vorm Open UvA-college
Studielast 0 EC, 8 weken
Voertaal Nederlands
Start April