Open Programma

Arabische cultuur, islamitische beschaving (600-1600)

Opslaan in favorieten

In dit Open UvA-college leert u de historische context van de Arabisch-islamitische cultuur kennen. We besteden aandacht aan de ontstaansgeschiedenis van de islamitische ‘orthodoxie’, de westerse beeldvorming over de Arabische en islamitische wereld en de actuele discussie over de islam en het Midden-Oosten.

Een aantal colleges zijn thematisch opgezet (e.g. sharīʿa, soefisme, sjiïsme), maar de collegereeks biedt ook een historisch overzicht van ca. 600-1600 AD. De collegestof zal veelal aanleiding geven tot bediscussiëring van actuele hedendaagse maatschappelijke vraagstukken (relatie tussen moskee en staat, tolerantie, genderverhoudingen, islam en geweld, ‘the Arab Mind’).

Data, tijd, locatie en prijs

• 13 september t/m 20 oktober 2021
  • maandag van 17.00-19.00 uur en woensdag van 17.00-19.00 uur
  • P.C. Hoofthuis 1.04
  • cursusprijs: € 190 (AUV-leden € 171)

Let op: dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen ook tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg daarom altijd het rooster voor actuele gegevens.

• Uiterste aanmelddatum: 29 augustus 2021
  • U volgt dit Open UvA-college als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen (geen werkcolleges), geen tentamen doet en geen studiepunten behaalt.

Literatuur

• A. Hourani, A History of the Arab Peoples (Warner Books 1991, of later). Uit dit boek worden vijf hoofdstukken gelezen.
  • Ch. Lange Mohammed. Perspectieven op de profeet (Amsterdam University Press 2017).
  • Digitaal beschikbaar gestelde reader.

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Feiten & cijfers
Vorm Open UvA-college