Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De rijkste landen ter wereld, gemeten naar inkomen per hoofd van de bevolking, liggen zonder uitzondering in West-Europa en in de voormalige Europese koloniën in Noord-Amerika en Oceanië: Canada, de Verenigde Staten, Australië en Nieuw Zeeland. Dit verschil tussen het Westen en de rest van de wereld heeft niet altijd bestaan. Sterker nog, lange tijd was Europa een weinig ontwikkelde uithoek van het grote Euro-Aziatische continent waar de toon werd gezet door hoogontwikkelde samenlevingen in China, India en het Midden-Oosten. 

Het Open UvA-college Wereldgeschiedenis behandelt de achtergronden en de verschillende debatten omtrent de 'Rise of the West', ook wel ‘the Great Divergence’ genoemd. Die laat zich overigens het best bestuderen in een zeer breed perspectief. In het college wordt dan ook niet uitsluitend stilgestaan bij de ontwikkelingen in Europa zelf, maar wordt ook veel aandacht besteed aan de ontwikkelingen in andere werelddelen.

Literatuur

  • Hoofdstukken uit Jared Diamond, Guns, germs and steel. A short history of everybody for the last 13.000 years (Londen 1998 of een latere uitgave).
  • Syllabus van de hoorcolleges (niet bij de cursusprijs inbegrepen).

Data, tijd(en), locatie en prijs

  • 10 september t/m 18 oktober 2024
  • dinsdag van 13.00-15.00 uur en vrijdag van 11.00-13.00 uur
  • Oudemanhuispoort D 0.08 (op beide dagen)
  • cursusprijs: € 210 (AUV-leden € 189)

Aanmelden voor dit Open UvA-college is helaas niet meer mogelijk; alle vrije plaatsen zijn inmiddels bezet.

Belangrijk om te weten

  • U volgt dit Open UvA-college als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen (geen werkcolleges), geen tentamen doet en geen studiepunten behaalt. 
  • Dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen voor en tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden; raadpleeg daarom altijd het rooster voor het college begint.

Docent

Dr. D.H. (Djoeke) van Netten

Faculteit der Geesteswetenschappen

Geschiedenis

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Feiten & cijfers
Vorm
Open UvA-college
Studielast
0 EC, 7 weken
Voertaal
Nederlands
Start
September