Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Open Programma

De wereld van de mens: inleiding in de geesteswetenschappen

Opslaan in favorieten

Geesteswetenschappers bestuderen het leven, van groots en tijdloos tot alledaags en tijdgebonden, en van individueel tot collectief.

Geesteswetenschappen zijn uniek in hun fascinatie voor de mens. In de collegereeks 'De wereld van de mens: Inleiding in de geesteswetenschappen' onderzoeken we waarin de geesteswetenschappelijke benadering verschilt van andere wetenschappelijke benaderingen. Aan de hand van zeven thema’s laten Irene Zwiep, Piet Gerbrandy en andere prominente geesteswetenschappers hun licht schijnen op de mens in relatie tot zijn omgeving. Aan bod komen in ieder geval:

  • hoe wij, mensen, in de loop der eeuwen het leven hebben ervaren en erover hebben verhaald in onder meer taal, literatuur, kunst en ideologie, en
  • hoe wij als geesteswetenschappelijk onderzoekers die cultuuruitingen kunnen analyseren, duiden en vertalen naar actuele vraagstukken.

Dit college wordt in het tweede semester gevolgd door De wereld in delen: Inleiding regiostudies.

Docenten

Dr. P.S. (Piet) Gerbrandy

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Griekse en Latijnse talen en culturen

Prof. dr. I.E. (Irene) Zwiep

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Semitische talen en culturen

Data, tijd, locatie en prijs

  • 2 november t/m 15 december 2021
  • dinsdag en woensdag van 17.00-19.00 uur
  • Oudemanhuispoort D0.09
  • cursusprijs: € 190 / € 171 (AUV-leden)

Let op: dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen ook tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg daarom altijd het rooster voor actuele gegevens.

Belangrijk om te weten

  • Uiterste aanmelddatum: 24 oktober 2021, plaatsing op basis van beschikbaarheid.
  • U volgt dit Open UvA-college als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen (geen werkcolleges), geen tentamen doet en geen studiepunten behaalt. 

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen. Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Feiten & cijfers
Vorm Open UvA-college
Studielast 0 EC, 6 weken
Voertaal Nederlands
Start November