Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Verzamelen: historisch perspectief

Door de eeuwen heeft de mens verzameld. Verzamelingen laten zien hoe de verzamelaar zelf dacht over de wereld, de natuur, de kunsten en de wetenschappen. In deze cursus worden diverse collecties en musea uit ideeënhistorisch perspectief behandeld.

Aan de hand van een aantal representatieve voorbeelden gaan wij de belangrijkste tendensen van het verzamelen van de 16de tot begin 20ste eeuw in kaart brengen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer:

 • de Kunst- und Wunderkammer van keizer Rudolf II in Praag;
 • de studiolo van Francesco I de'Medici in Florence;
 • het anatomisch kabinet van Frederik Ruysch in Amsterdam;
 • de Kunstkamera van Peter de Grote in Sint Petersburg;
 • de Habsburgse schilderijencollectie in Wenen;
 • de Glyptothek in München;
 • en het Museumsinsel in Berlijn en het Rijksmuseum in Amsterdam.

Museologie

Na het Open UvA-college Verzamelen: historisch perspectief kunt u zich verder verdiepen in dit vakgebied met de module Museologie, die nauw hierop aansluit en waarin de recente geschiedenis en de hedendaagse museumpraktijk aan de orde komen. In de module 'Verzamelen' zal regelmatig verwezen naar het vervolg in 'Museologie'. Het is geen verplichting, maar geeft wel een verdieping en een meerwaarde.

Docenten

dhr. dr. G.M. (Bert) van de Roemer

Docent-coördinator

Data, tijd, locatie en prijs

 • 7 september t/m 14 oktober 2020 
 • maandag 15.00 - 17.00 uur en woensdag 13.00 - 15.00 uur
 • Online
 • cursusprijs: € 190 (voor AUV-leden € 171)

Let op: dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen voor en tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg daarom altijd het rooster voor actuele gegevens.

Belangrijk om te weten

Cursustype Open UvA-college
Onderwijsvorm Hoorcolleges
Voertaal Nederlands
Studiemateriaal E.S. Bergvelt, D.J. Meijers, M. Rijnders (red.), Kabinetten, galerijen en musea: het verzamelen en presenteren van naturalia en kunst van 1400 tot heden, Zwolle 2013. 
Aanvullend: artikelen aangeboden via Canvas.
Overige informatie U volgt het OUC als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen en geen werkcolleges, geen tentamen mag doen en geen studiepunten mag behalen. 
Uiterste aanmelddatum Uiterlijk 10 dagen voor aanvang, plaatsing op basis van beschikbaarheid.

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Verzamelen: historisch perspectief
Vorm Open UvA-college
Studielast EC, 6 weken
Voertaal Nederlands
Start September