Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
In dit masterprogramma komen onder meer de taken van een redacteur aan de orde en de zaken die kunnen spelen in de uitgeverswereld. We gaan hierbij uit van de actualiteit maar schuwen een blik op het verleden niet. In de colleges krijg je vakken die je voorbereiden op de taken van een redacteur, zoals taalbeheersing, editeren, maar ook colleges over juridische en economische aspecten en vormgeving. Je volgt masterclasses redigeren en werkt tijdens je master zes maanden bij een uitgeverij. Het theoretische deel van de master sluit je af met een scriptie.

Je kunt kiezen uit de specialisatie Uitgeven en redactie of Internationaal boekverkeer. In de specialisatie Uitgeven en redactie ligt het accent op tekst- en beeldredactie van Nederlandtalige werken en vertalingen, het nationale literaire bedrijf en erfgoed uit de schatkist van het Nederlandse verleden. Bij de colleges in de specialisatie Internationaal boekverkeer ligt het accent op het Nederlandse literaire bedrijf en zijn contacten met het buitenland, met aandacht voor interculturele communicatie en vertalingen, en de rol van de Nederlandse boekenmarkt in de wereld.

In beide specialisaties zijn 30 EC gereserveerd voor kernvakken. Dit zijn: Taalanalyse en tekstredactie (12 EC), Literatuur en Boekbedrijf (12 EC), en Literair Erfgoed (6 EC). De keuzeruimte (12 EC), de scriptie (18 EC) en de stage (30 EC) kun je benutten voor het werken aan je eigen profiel in het boekenvak. Zo kun je je individueel verder specialiseren in een richting naar keuze.

Specialisatie Uitgeven en redactie

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Taalanalyse en tekstredactie
  Blok 1
  Blok 2
  12
 • Literatuur en Boekbedrijf
  Blok 2
  Blok 3
  12
 • Literair Erfgoed
  Blok 4
  6
 • Vrije keuze
  Blok 1
  Blok 4
  Blok 5
  12
 • Masterscriptie
  Blok 4
  Blok 5
  Blok 6
  18
VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Masterstage
  Blok 1
  Blok 2
  Blok 3
  30
Verplicht vak
Keuzevak
UvA Studiegids: Specialisatie Uitgeven en redactie

Specialisatie Internationaal boekverkeer

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Redactie van vertalingen
  Blok 1
  Blok 2
  12
 • Literatuur en Boekbedrijf in internationaal perspectief
  Blok 2
  Blok 3
  12
 • Internationale verhalen. Transfers uit en naar Nederland door de eeuwen
  Blok 4
  6
 • Vrije keuze
  Blok 1
  Blok 4
  Blok 5
  12
 • Masterscriptie Redacteur/editor
  Blok 4
  Blok 5
  Blok 6
  18
VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Masterstage Redacteur/editor
  Blok 1
  Blok 2
  Blok 3
  30
Verplicht vak
Keuzevak
UvA Studiegids: Specialisatie Internationaal boekverkeer
 • Stageperiode

  Een belangrijk onderdeel van een duaal masterprogramma is de stageperiode. Je sluit het programma Redacteur/editor af met een intensieve stageperiode bij een uitgeverij.

  Studenten van duale masterprogramma's kunnen in aanmerking komen voor een aanvullende vergoeding.

 • Masterscriptie

  De masterscriptie (18 EC) is een onderzoeksverslag van circa 12.000 tot 16.000 woorden. Het onderzoeksonderwerp bepaal je in overleg met de scriptiebegeleider.

Veelgestelde vragen
 • Wat onderscheidt deze studie aan de UvA van vergelijkbare studies elders?

  De opleiding is de enige duale Master in Nederland en België die specifiek op het beroep van algemeen redacteur is afgestemd, dus op het redigeren van Nederlandstalige (oorspronkelijke of vertaalde) literaire werken, kinderboeken en YA, en non-fictie. Je specialiseert je in een van deze richtingen tot een academisch geschoold redacteur, die binnen zijn specialisme kwaliteit en verkoopbaarheid kan herkennen en anderzijds weet hoe deze kwaliteit op tekstueel niveau nog verder te vervolmaken. De opleiding biedt een mix van academische theorie en praktijk, is gericht op de Nederlandstalige markt, en volgt de boekenbranche,  de digitale ontwikkelingen in die branche en die van de sociale media op de voet. Naast verschillende excursies en gastcolleges woon je twee masterclasses bij: de eerste gericht op sales, marketing, digitale innovatie en de redactie van non-fictie, de tweede op de redactie van fictie.

 • Waarom is Amsterdam de perfecte locatie om deze studie te volgen?

  Amsterdam is een ideale studieomgeving als je houdt van het culturele en literaire leven in een bruisende wereldstad. Je hebt er de stad met zijn internationale allure, de uitgevers en cultuurinstellingen direct om je heen. De meeste stagemogelijkheden van de opleiding zijn in Amsterdam.

 • Hoe zijn de stages georganiseerd?

  Tijdens de stage werk je een half jaar bij een uitgeverij, een literair agent of aan het boekenvak gerelateerde culturele instelling. Na overleg met de student regelt de stagecoördinator een stageplek die aansluit bij de wensen van de student. De opleiding beschikt over een omvangrijk netwerk in Nederland en Vlaanderen. Een stage in het buitenland behoort ook tot de mogelijkheden. Voorwaarde is wel dat de student het initiatief hiervoor neemt en de taal van het gastland uitstekend beheerst.

  Tijdens de stage organiseert de stagecoördinator een meerdaagse excursie naar de Frankfurter Buchmesse, waar studenten opdrachten uitvoeren en deelnemen aan rondleidingen en bijeenkomsten met literair agenten, scouts en/of internationale uitgeverijen. Deze excursie naar de grootste vakbeurs ter wereld wordt grotendeels gefinancierd vanuit het internationaliseringsbudget van de UvA.

 • Wat is uniek aan deze studie?

  Je wordt een academisch geschoold expert op het gebied van de hedendaagse Nederlandse boekenmarkt. Met je inzicht in de inhoudelijke kant van redactie, het boekbedrijf en literair erfgoed kun je een bijdrage leveren aan belangrijke vraagstukken binnen het boekenvak.