Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Geschiedenis van de filosofie

Het populaire college 'Geschiedenis van de filosofie' biedt een overzicht van de filosofie van de presocratici (zesde en vijfde eeuw voor Chr.) tot de filosofie van Nietzsche (1844-1900). We lezen werken van filosofen uit verschillende historische perioden en bestuderen hoe deze zich tot elkaar verhouden en hoe zijn ze deel zijn gaan uitmaken van de filosofische canon.

Het college behandelt vier tijdsperioden en vier thema’s.

 • Mens en Kosmos in de Oudheid, over het ontstaan van de filosofie in de klassieke oudheid, ethiek en metafysica in het denken van Socrates en Plato, en opvattingen over ziel en kosmos in Aristoteles, het Stoïcisme, en het Epicurisme.
 • Platonisme en Aristotelianisme in de Middeleeuwen, over de synthese van de Platoonse wijsbegeerte met het christendom in het denken van Augustinus, en de opkomst van de Aristotelische natuurfilosofie in het denken van Thomas van Aquino.
 • De wetenschappelijke revolutie, over hoe wetenschappelijke ontwikkelingen in de moderne periode aanleiding gaven tot de formulering van een nieuw type filosofie. Met aandacht voor de relatie tussen filosofie en natuurwetenschap in het denken van Bacon, Descartes, Leibniz en Kant.
 • Historische onderzoek en filosofie in de negentiende eeuw, over de opkomst van historisch onderzoek aan de hand van denkers als Hegel, Marx, Darwin, en Nietzsche.

Docenten

dhr. dr. H. (Hein) van den Berg

Docent-coördinator

Data, tijd, locatie en prijs

 • 3 februari t/m 2 maart 2020 
 • maandag en dinsdag van 15.00-17.00 uur, alleen op woensdag 26 februari van 17.00-19.00 uur
 • Oudemanhuispoort D 1.08 (alle hoorcolleges)
 • cursusprijs: € 190 (voor AUV-leden € 171)

Let op: dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen voor en tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg daarom altijd het rooster voor actuele gegevens.

Belangrijk om te weten

Cursustype Open UvA-college
Onderwijsvorm Hoorcolleges
Voertaal Nederlands
   
Overige informatie U volgt het OUC als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen en geen werkcolleges, geen tentamen mag doen en geen studiepunten mag behalen. 
Uiterste aanmelddatum Uiterlijk 10 dagen voor aanvang, plaatsing op basis van beschikbaarheid.

Studiemateriaal

 • Anthony Kenny, An Illustrated Brief History of Western Philosophy, Wiley-Blackwell, Londen 2006 (paperback);
 • Immanuel Kant: Prolegomena,Vertaling Jabik Veenbaas en Willem Visser, uitgeverij Boom, Amsterdam, 2012;
 • Friedrich Nietsche, De genealogie van de moraal, Vertaling Thomas Graftdijk, Hans Driessen, Arbeiderspers, Nietzsche-bibliotheek, Amsterdam, 2014;
 • aanvullende teksten worden via Canvas ter beschikking gesteld.

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Geschiedenis van de filosofie
Vorm Open UvA-college
Studielast EC, 5 weken
Voertaal Nederlands
Start Februari