Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Modern Jiddisch - Leescollege Bashevis Singer 1

Open Programma

In dit leescollege lezen we gezamenlijk, in het Jiddisch, de roman "Sonim di geshikhte fun a libe" van Isaac Bashevis Singer. Deze module is bedoeld voor iedereen die vloeiend in het Jiddisch kan spreken en lezen. 

Isaac Bashevis Singer (1902-1991) schreef talrijke romans, kinderboeken en memoires. Singer kan gezien worden als de chroniqueur van het Poolse jodendom, dat in de Tweede Wereldoorlog volledig werd weggevaagd. De jeugd van Singer is bepaald door het chassidisme, een religieuze beweging die in de achttiende eeuw in Polen ontstond en die sterk gericht was op innerlijke beleving. Het was een volksbeweging, mystiek, maar tegelijk open voor de realiteit - de wereld van Marc Chagall, vol poëtische kleuren, magie en folklore.

In dit leescollege lezen we gezamenlijk, in het Jiddsch, het eerste deel van de roman Sonim di geshikhte fun a libe. De roman is in het Nederlands vertaald als Vijanden: Een liefdesroman; in het Engels als Enemies, A Love Story. De roman gaat over Holocaust-overlevende en vluchteling Herman Broder, die haast voor hij er erg in heeft drie vrouwen in het leven heeft: Jadwiga, de Poolse boerin die hem heeft helpen onderduiken voor de Duitsers; Masja, zijn bloedmooie, neurotische, enige ware liefde; en Tamara, zijn eerste vrouw, die als een wonder herrezen is uit de dood. Terwijl zijn leven alsmaar ingewikkelder wordt, slaagt hij er niet in om er greep op te krijgen. Ondertussen worstelt hij met zijn oorlogsverleden tegen de achtergrond van het alledaagse leven in de drukbevolkte joodse wijken van New York.

Isaac Bashevis Singer was een Jiddisch-Amerikaanse schrijver van korte verhalen, romans, essays en kinderboeken. In 1978 is zijn oeuvre met de Nobelprijs voor Literatuur bekroond, de enige keer dat de prijs is toegekend aan een schrijver uit het Jiddisch.

Data, locatie en prijs

  • 12 februari - 25 maart 2024
  • maandag van 17.00-19.00 uur
  • in BG3, begane grond
  • € 210 (€ 189 AUV-leden)

Docent

D. (Daniella) Zaidman-Mauer

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Semitische talen en culturen

Belangijk om te weten

  • De uiterste aanmelddeadline is woensdag 7 februari 2024.
  • De voertaal is Nederlands en Jiddisch.
  • Voor deze module kunt u geen examen doen of studiepunten behalen.
  • Dit college kan niet online via live-stream worden gevolgd.
  • Kosten voor de aanschaf van het boek en ander studiemateriaal zijn voor eigen rekening. Het boek is onder meer te koop op Etsy.

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Deze module maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast modules omvat het publieksprogramma ook Open UvA-colleges en bijzondere lezingenreeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Feiten & cijfers
Vorm
Module
Voertaal
Nederlands, Taal van de opleiding
Start
Februari