Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Open Programma

Museologie

Het Open UvA-college Museologie geeft inzicht in hedendaagse praktijken en debatten in het museale veld en in de theorieën die hieraan ten grondslag liggen. Tevens biedt het een eerste kennismaking met de praktijk.

In de hoorcolleges worden verschillende thema's van de hedendaagse museale praktijk belicht, zoals: missies en idealen van musea, museumarchitectuur, verzamelen, classificeren en exposeren, museumpubliek en -didactiek, commercie en verzakelijking, en restitutie en repatriëring.
Bij de hoorcolleges wordt gebruikgemaakt van het handboek dat een helder overzicht geeft van de belangrijkste debatten in de museologie en actuele ontwikkelingen in een historisch perspectief plaatst. Tevens worden enkele essentiële teksten gelezen.

Aanbevolen voorkennis

Wij raden u aan om voorafgaande deze module de cursus Verzamelen: historisch perspectief te volgen, waarin de voorgeschiedenis van musea behandeld wordt. Museale praktijken van vandaag zijn vaak reacties op situaties die in de achttiende, negentiende en vroege twintigste eeuw ontstonden. In de cursus 'Museologie' wordt regelmatig terugverwezen naar 'Verzamelen'. Het is geen verplichting, maar geeft wel een verdieping en een meerwaarde.

Docenten

Dr. G.M. (Bert) van de Roemer

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Algemene Cultuurwetenschappen

Data, tijd, locatie en prijs

  • 7 november t/m 14 december 2022
  • maandag en woensdag 13.00-15.00 uur
  • Universiteitstheater (maandag) en Oudemanhuispoort C0.17 (woensdag)
  • cursusprijs € 190 (voor AUV-leden € 171)

Let op: dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen voor en tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg daarom altijd het rooster voor actuele gegevens.

Belangrijk om te weten

  • Uiterste aanmelddatum: 23 oktober 2022; plaatsing op basis van beschikbaarheid.
  • McClellan, The Art Museum. From Boullée to Bilbao, Los Angeles & London 2008. (McClellan beperkt zich niet tot kunstmusea; de problematiek die hij bespreekt is van toepassing op alle musea. In deze cursus is het nadrukkelijk de bedoeling dat we ons richten op allerlei soorten musea.) 
  • U volgt dit Open UvA-college als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen (geen werkcolleges), geen tentamen doet en geen studiepunten behaalt. 

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Feiten & cijfers
Vorm Open UvA-college
Voertaal Nederlands
Start November