In dit Open UvA-college bestuderen we de muziekgeschiedenis vanaf 1800 tot nu. Aan de hand van teksten, partituren en geluidsopnamen leert u de ontwikkeling ervan kennen en en composities in de context van hun tijd te plaatsen.
U bestudeert deze muziekgeschiedenis aan de hand van wekelijkse hoorcolleges, teksten, partituren en geluidsopnamen. Deze cursus heeft geen formele ingangseisen, maar omdat we ook bladmuziek bespreken, wordt een elementaire kennis van het notenschrift en algemene muziekleer verondersteld. Kennis hiervan kan eventueel worden opgedaan uit H. Schouten, Eenvoudige muziekleer (Amsterdam, Strengholt 1993, 2e druk of later).
De collegereeks Westerse muziekgeschiedenis sinds 1800 is een vervolg op Westerse muziekgeschiedenis tot 1800, dat ieder najaar wordt gegeven.
Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.