Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Open Programma

Muziekgeschiedenis I

Maak kennis met de geschiedenis van de westerse muziek in de periode vanaf de oudheid tot ca. 1800 en leer de belangrijkste composities hieruit te herkennen en te plaatsen in hun tijd.

De collegereeks Muziekgeschiedenis I biedt een overzicht van en inzicht in de voornaamste stromingen in de Europese traditie van gecomponeerde muziek tot ca. 1800. Het vak begint met een overzicht van de westerse muziekgeschiedenis van de Oudheid tot ca. 1600, gevolgd door de muziek in de periode 1600-1800. Muziekgeschiedenis I kan in het voorjaar worden vervolgd met Muziekgeschiedenis II

Deelnemers bestuderen deze periodes van de muziekgeschiedenis aan de hand van wekelijkse hoorcolleges, teksten, partituren en geluidsopnamen. Deze cursus heeft geen formele ingangseisen, maar omdat we ook bladmuziek bespreken, wordt een elementaire kennis van het notenschrift en algemene muziekleer verondersteld. 

Docenten

Dr. R.M. (Rutger) Helmers

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Muziekwetenschap

Dr. M. (Maarten) Beirens

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Muziekwetenschap

Data, tijd, locatie en prijs

  • 14 september t/m 14 december 2022
  • op woensdag van 12.00-15.00 uur
  • Universiteitstheater, zaal 3.01 
  • Cursusprijs: € 190 (AUV-leden € 171)

Let op: dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen ook tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg daarom altijd het rooster voor actuele gegevens.

Belangrijk om te weten

  • Uiterste aanmelddatum: 28 augustus 2022 (exacte datum wordt bekendgemaakt).
  • Studiemateriaal: Peter Burkholder, Claude V. Palisca en Donald J. Grout, A History of Western Music, 10e editie. New York: W.W. Norton, 2019.
  • U volgt dit Open UvA-college als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen (geen werkcolleges), geen tentamen doet en geen studiepunten behaalt. 

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Feiten & cijfers
Vorm Open UvA-college
Studielast 0 EC, 15 weken
Voertaal Nederlands
Start September