De Franse ‘Nouvelle vague’ die de filmwereld in de tweede helft van de 20ste eeuw overspoelde is wereldberoemd geworden.
Vanaf omstreeks 1955 keert de jonge generatie bij het legendarische tijdschrift Cahiers du cinéma zich tegen de 'cinéma de papa'. De filmcultuur die deze cinefielen voorstaan snakt naar vrijheid: geen grote kunstmatige studio’s maar de straten van Parijs als decor, geen grote filmsterren die door de producenten worden gekozen maar onprofessionele acteurs, experimenteren met filmtaal in plaats van het 'Hollywood contuinity system'. Meer vrijheid: dat is inhoudelijk ook het algemene motto dat veel films van de Nouvelle vague lijken te voeren. Want de beweging is niet alleen een revolutie binnen de cinematografie, maar staat daarnaast duidelijk in verband met de sociale en politieke ontwikkelingen die onder andere zullen culmineren in mei ’68.
Tijdens de colleges bekijkt u de films van onder anderen Godard, Truffaut en Agnès Varda en bestudeert u filmkritieken, theoretische artikelen en briefwisselingen uit deze revolutionaire periode in de Franse film.
Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.