Open Programma

Russische en Oost-Europese cultuurgeschiedenis: 7 mijlpalen

Opslaan in favorieten

In deze collegereeks maakt u kennis met zeven scharnierperiodes uit de geschiedenis van Rusland en Oost-Europa. De nadruk ligt op de cultuurgeschiedenis vanaf het einde van de 18de eeuw tot het begin van de 21ste eeuw.

Literatuur, film, muziek en beeldende kunst komen aan bod, evenals het verband tussen cultuur en de historisch-maatschappelijke context en de parallellen en verschillen in de veelzijdige cultuurgeschiedenis van Rusland en Oost-Europa.

Elke week staat in het teken van een jaartal met een iconisch karakter, zoals het jaar 1989, dat een aanloop vormde naar de desintegratie van de Sovjet-Unie en het uiteenvallen van Joegoslavië in de jaren negentig. Schrijvers die we gaan behandelen zijn onder anderen de Pool Adam Mickiewicz, de Rus Fjodor Dostojevski, de Tsjech Jaroslav Hašek en de Kroatische Dubravka Ugrešić. De cinema wordt vertegenwoordigd door onder anderen Miloš Forman.

• Dr. Lutz Lucic
  • Dr. Erik Metz
  • Dr. Arent van Niewkerken

• 14 september t/m 19 oktober 2021
  • dinsdag 15.00-17.00 uur
  • Locatie: P.C. Hoofthuis 1.15
  • Cursusprijs: € 150 (AUV-leden € 135)

Let op: dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen ook tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg daarom altijd het rooster voor actuele gegevens.

• Uiterste aanmelddatum: 29 augustus 2021
  • Studiemateriaal: wordt bekendgemaakt
  • U volgt dit Open UvA-college als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen (geen werkcolleges), geen tentamen doet en geen studiepunten behaalt.

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Feiten & cijfers
Vorm Open UvA-college