Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Open Programma

Russische en Oost-Europese literatuur: 20ste en 21ste eeuw

In deze cursus maakt u kennis met de Russische, Poolse, Tsjechische, Servische en Kroatische literatuur en cultuur na 1950.

Literatuur, cultuur en politiek zijn in Centraal- en Oost-Europa altijd nauw met elkaar verbonden geweest. Dit geldt ook voor de situatie na 1950. Na de Tweede Wereldoorlog was heel Midden- en Oost-Europa onder het gezag van de Sovjet-Unie gekomen. Na het begin van de Koude Oorlog kwam in het Westen de neiging op om deze regio over een kam te scheren als het Oostblok. Deze benadering van Midden- en Oost-Europa bleef ook na de val van de Berlijnse Muur in 1989 hardnekkig. De werkelijkheid is anders. De verschillen tussen Rusland, Polen, Tsjecho-Slowakije en Joegoslavië waren en zijn groot. 

Docenten

Dr. A.J. (Arent) van Nieukerken

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Slavische talen en culturen

Dr. P.L. (Philip) Westbroek

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Slavische talen en culturen

Data, tijd(en), locatie en prijs

  • 8 november t/m 13 december 2022
  • dinsdag van 13.00-15.00 uur 
  • Locatie: P.C. Hoofthuis 5.60 
  • Cursusprijs: € 150 (AUV-leden € 135)

Let op: dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen ook tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg daarom altijd het rooster voor actuele gegevens.

Belangrijk om te weten

  • Uiterste aanmelddatum: 23 oktober 2022
  • U volgt dit Open UvA-college als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen (geen werkcolleges), geen tentamen doet en geen studiepunten behaalt. 

Studiemateriaal

  • Nader op te geven hoofdstukken uit E. Waegemans, Geschiedenis van de Russische literatuur, Amsterdam 1999 of latere herdrukken
  • Cz. Miłosz, The History of Polish Literature, University of California Press, 1983, hoofdstuk XI
  • artikelen

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Feiten & cijfers
Vorm Open UvA-college
Studielast 0 EC, 7 weken
Voertaal Nederlands
Start November