Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Open Programma

Vrouwen en kunst

Tijdens deze cursus onderzoeken we in welke gedaantes vrouwen zichtbaar zijn in de kunst vanaf de Middeleeuwen tot heden.

'Whose story is the history of art, anyway?' stelden de Guerrilla Girls, een groep anonieme vrouwen die de namen van overleden kunstenaressen als Kathe Kollzwitz en Frida Kahlo als pseudoniem gebruiken om de herinnering aan deze vrouwen levend te houden.

Vrouwen hebben in de westerse kunst altijd een rol gespeeld, maar alleen in de marge van de kunstgeschiedschrijving kom je ze tegen. Tijdens deze cursus onderzoeken we in welke gedaantes vrouwen via de kunst van middeleeuwen tot heden zichtbaar zijn. In steen en verf werden zij vereeuwigd, als kunstenaressen manifesteerden zij zich, als opdrachtgeefsters beïnvloedden zij de kunstproductie en als kunsthistorici bediscussieerden zij canonvorming en museale presentaties.

In zeven colleges worden verschillende thema’s bestudeerd en bediscussieerd. Bijvoorbeeld aan de hand van publicaties van Linda Nochlin (1971, 2006), Whitney Chadwick (1990) en Therese Martin (2013). Maar ook door een analyse van kunstenaressen zoals Sofonisba Anguissola, Clara Peeters, Berthe Morisot en Judy Chicago en uiteenlopende opdrachtgeefsters en verzamelaars onder wie Josephine de Beauharnais en Peggy Guggenheim.

Docent

Dr. W.A.W. (Wendelien) van Welie-Vink

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Kunstgeschiedenis

Data, tijd, locatie en prijs

  • 11 november t/m 16 december 2022
  • vrijdag van 15.00-18.00 uur
  • Oudemanhuispoort, D0.09
  • cursusprijs € 150 (voor AUV-leden € 135) 

Let op: dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen ook tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg daarom altijd het rooster voor actuele gegevens.

Belangrijk om te weten

  • Aanmelden voor dit Open UvA-college is helaas niet meer mogelijk, alle plaatsen zijn bezet.
  • Studiemateriaal: wordt op Canvas ter beschikking gesteld.
  • U volgt dit Open UvA-college als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen (geen werkcolleges), geen tentamen doet en geen studiepunten behaalt. 

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Feiten & cijfers
Vorm Open UvA-college
Studielast 0 EC, 6 weken
Voertaal Nederlands
Start November