Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Zuid-Afrikaanse literatuur, cultuur en geschiedenis

In 1994 waren de eerste democratische verkiezingen in Zuid-Afrika. Tijdens de transitie naar een 'post-apartheid'-samenleving sprak men over het 'nieuwe Zuid-Afrika' en de 'rainbow nation'. Nu, vijfentwintig jaar later, wordt gesproken over een 'post-transitie' Zuid-Afrika. Wat is er in de tussentijd gebeurd?

Al hebben Zuid-Afrikanen nu meer burgerrechten dan ten tijden van de apartheid, er zijn ook hardnekkige problemen, waaronder: corruptie, machtsmisbruik, armoede, geweld, sociaaleconomische ongelijkheid, gebrekkige dienstverlening, droogte, grondeigendomskwesties, een disfunctionerend onderwijs- en huisvestingssysteem en gebrekkige gezondheidszorg.
In dit Open UvA-college wordt Zuid-Afrika bestudeerd aan de hand van culturele teksten en romans, film, fotografie en beeldende kunst. Van alle deelnemers wordt verwacht dat zij een sterke belangstelling voor de complexe geschiedenis en cultuur van Zuid-Afrika hebben.

Docent-coördinator

mw. prof. dr. M.C. (Margriet) van der Waal

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Nederlandse Letterkunde

Data, tijd, locatie en prijs

  • 4 februari - 17 maart 2020 
  • van 15.00 - 18.00 uur
  • Locatie: P.C. Hoofthuis, zaal 4.04
  • cursusprijs:  € 190 (voor AUV-leden € 171)

Let op: dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen voor en tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg daarom altijd het rooster voor actuele gegevens.

Literatuur

  • Primaire teksten omvatten onder meer: Country of my skull (Antjie Krog), Disgrace (J.M. Coetzee), Agaat (Marlene van Niekerk), Alfabet van die voëls (S.J. Naudé), Coconut (Kopano Matlwa), Tjieng Tjang Tjerries (Jolyn Phillips), Wit issie ’n colour nie (Nathan Trantraal), Inxeba/The Wound (John Trengove), Five fingers for Marseille. 
  • Overig studiemateriaal en secundaire literatuur (relevante wetenschappelijke artikelen over de Zuid-Afrikaanse context en cultuur) worden voor aanvang via Canvas bekendgemaakt.

Belangrijk om te weten

Cursustype Open UvA-college
Onderwijsvorm Hoorcolleges
Voertaal Nederlands
Overige informatie U volgt het OUC als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen en geen werkcolleges, geen tentamen mag doen en geen studiepunten mag behalen.
Uiterste aanmelddatum Uiterlijk 3 februari, plaatsing op basis van beschikbaarheid
   

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Zuid-Afrikaanse literatuur, cultuur en geschiedenis
Vorm Open UvA-college
Studielast EC, 7 weken
Voertaal Nederlands
Start Februari