In 2025 vieren we 750 jaar Amsterdam! In de collegereeks ‘Dit is Amsterdam’ verdiepen we ons in gebouwen en plekken die de identiteit van de stad bepaalden, van de grachtengordel tot de Dam, en van de Heilige Stede tot het voormalige Paleis van Volksvlijt. Waarom bepaalden deze iconen de beeldvorming van Amsterdam? Architectuur- en kunsthistorici nemen u mee door de geschiedenis van het beeld van Amsterdam. Laat u meevoeren door hun expertise, op zoek naar ‘typisch Amsterdam’.
Soms gebeurt er iets dat in één klap duidelijk maakt hoezeer ons zelfbeeld verweven is met belangrijke gebouwen en kunstwerken. Bij de brand in de Notre Dame in Parijs bijvoorbeeld bleek het belang van de kathedraal voor de Franse nationale identiteit, en al snel was er sprake van herbouw waarbij ‘dit volk van bouwers’ deze catastrofe zou omzetten in een gezamenlijke kans. In Amsterdam liepen de afgelopen jaren de emoties hoog op over het Holocaust Namenmonument van Daniel Libeskind. Het monument dreigde een plek van tegenstelling te worden in plaats van gedeelde herinnering.
In dit vak bekijken we deze wisselwerking tussen kunst en identiteit op het niveau van de stad Amsterdam. Welke kunstwerken en gebouwen zijn in de beeldvorming onlosmakelijk verbonden met de stad? Waarom bepaalden deze iconen de beeldvorming van Amsterdam? Hoe veranderde de identiteit van de stad, en wat zijn de constanten? Welke veranderingen zijn er in de loop van de geschiedenis te zien? Is er sprake van een gemeenschappelijke stedelijke identiteit en hoe verhoudt deze zich tot de eigenheid van bepaalde sociale, politieke of religieuze groepen in de stad?
Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.