Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Open Programma

Foucault

Het werk van Foucault lijkt, bijna veertig jaar na zijn dood, actueler dan ooit voor discussies over medische zorg, economie en het recht op leven.

Het werk van Foucault lijkt, bijna veertig jaar na zijn dood, actueler dan ooit voor discussies over medische zorg, economie en het recht op leven. Zo heeft hij sinds zijn vroegste studies onderzocht hoe medische kennis en zorg om de volksgezondheid tegelijkertijd ook vormen van machtsuitoefening behelzen. Ook analyseert hij, anders dan liberale en marxistische theoretici de vrije markt noch als een natuurgegeven noch als een instrument van klassenheerschappij, maar als een technologie van regeren. Dat maakt zijn kritiek van blijvende radicale waarde. 

In dit college bestuderen we eerst het vroege, archeologische werk van Foucault, over het ontstaan van de moderne psychiatrie, medicijnen, taalkunde en andere menswetenschappen. Vervolgens bekijken we zijn genealogische werk, dat deze nieuwe vormen van kennis stelselmatig verbindt met nieuwe modaliteiten van macht, zoals discipline en biopolitiek. Tenslotte presenteren we zijn late werk over de geschiedenis van de seksualiteit, dat nieuwe noties van verzet en vrijheidspraktijken introduceert. Dit jaar zullen we speciale aandacht besteden aan zijn analyses van de medische wetenschap en van de moderne politieke economie.

Docent

Dr. M.M. (Michiel) Leezenberg

Docent-coördinator

Data, tijd, locatie en prijs

  • 13 september t/m 13 december 2022
  • dinsdag van 18.00-20.00 uur
  • Oudemanhuispoort C 2.17
  • cursusprijs: € 190 (AUV-leden € 171)

Let op: dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen ook tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg daarom altijd het rooster voor actuele gegevens.

Belangrijk om te weten

  • Aanmelden voor dit OUC is niet meer mogelijk, alle vrije plaatsen zijn inmiddels bezet.
  • U volgt dit Open UvA-college als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen (geen werkcolleges), geen tentamen doet en geen studiepunten behaalt. 

Literatuur

  • Michel Foucault, The Order of Things (Palgrave MacMillan)
  • Michel Foucault, Discipline, toezicht en straf (Historische uitgeverij)
  • Michel Foucault, De geboorte van de biopolitiek (Boom)
  • Nader op te geven teksten van Foucault, Austin, Derrida, en anderen.

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook lezingen en collegereeksen van emeriti. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Feiten & cijfers
Vorm Open UvA-college
Studielast 0 EC, 14 weken
Voertaal Nederlands
Start September