Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Open Programma

Praktische filosofie 1

Bij Praktische Filosofie 1 (Ethiek) maakt u kennis met de verschillende subdisciplines in de praktische filosofie die vragen bestuderen omtrent de 'praxis' (het domein van het handelen), waarbij telkens de vraag naar 'het goede' centraal staat.

Waarom is stelen of liegen 'moreel verkeerd'? Of wanneer zijn zulke handelingen ongeoorloofd? Kunnen dit soort regels ooit meer zijn dan 'gebruiken' of 'tradities' die cultureel bepaald zijn? Is er een wetenschap van 'het goede handelen' mogelijk? Kortom: wat is ethiek - eigenlijk? Aan bod komen zowel de waardenleer (Wat is waardevol? Wat maakt een leven goed/de moeite waard?), de normatieve ethiek (Hoe moet ik handelen? Wat moet ik doen), als de meta-ethiek. Drukt bijvoorbeeld de zin ‘Stelen is slecht’ een waarheid uit?

Docent

Dr. T.R.V. (Thomas) Nys

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Philosophy and Public Affairs

Data, tijd(en), locatie en prijs

  • 12 september t/m 18 oktober 2022 
  • maandag van 15.00-17.00 uur en dinsdag van 15.00-17.00 uur 
  • Oudemanhuispoort D0.09 
  • Cursusprijs: € 190 / € 171 (AUV-leden)

Let op: dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen voor en tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg daarom altijd het rooster voor actuele gegevens.

Belangrijk om te weten

  • Aanmelden voor dit Open UvA-college is niet meer mogelijk; alle vrije plaatsen zijn inmiddels bezet.
  • Ter ondersteuning van de hoorcolleges wordt gebruikgemaakt van het handboek: Van Hees, M. & Nys, Th., Robeyns, I. (red.), Basisboek Ethiek, Amsterdam: Boom, 2014. 
  • U volgt dit Open UvA-college als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen (geen werkcolleges), geen tentamen doet en geen studiepunten behaalt. 

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Feiten & cijfers
Vorm Open UvA-college
Voertaal Nederlands
Start September